İsveç'e Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler (1)

İsveç'e erasmus ya da hangi programla olursa olsun gidecek olan arkadaşların daha öncesinde dikkat etmesi gereken konulara değinmek istedim:
İsveç'e erasmus ya da hangi programla olursa olsun gidecek olan arkadaşların daha öncesinde dikkat etmesi gereken konulara değinmek istedim:

1- Uçak Biletleriniz?

Bilet alırken en çok dikkat edilmesi gereken konu hangi gün ve hangi saatte İsveç'te olacağınız. Hafta sonlarına denk getirmeniz kesinlikle tavsiye dışı. Mutlaka ama mutlaka hafta başı günlerden birine denk getirin. Çünkü malumunuz bilmediğiniz bir ülkeye geliyorsunuz ve orada yapacak olduğunuz bazı resmi işlemler var. Yurda yerleşme olsun okula gitme olsun bu gibi şeyler. Biz Cumartesi günü İsveç'e geldik ve iki gece hotele para baydık boşu boşuna. Çünkü kalacağımız yerin ofisi hafta sonları kapalıydı. Bu nedenle ne kayıt yaptırabildik ne de birileriyle görüşebildik ta ki Pazartesiye kadar. Siz siz olun mutlaka hafta başına denk getirmeye çalışın biletlerinizi. Resmi işlemleriniz için ve ekonomik durumunuz için en iyisi bu.

Ucuz bilet bulabilmek için en iyi sitelerden birisini sizlere tavsiye ederim: http://www.skyscanner.net/

Daha önce de belirtmiş olduğum gibi biletlerimizi alırken dikkat ediyoruz aktarmalı olup olmamasına. 40-50TL ya da hadi 70-80tl daha az vereceğim diye gidip aktarmalı uçuşlar almanızı tavsiye etmem. Yine de diyebilirsiniz "ben macera seven adamım başka bir ülkede biraz vakit geçirmiş olurum". Ben böyle dedim ve aktarmalı aldım. Ancak, gerçekten çok yorucu oluyor. Zaten bilmediğiniz bir ülkeye gidiyorsunuz o kadar eşyanızla ve orada neler yaşayacağınızı bilmiyorsunuz ve sizi ne gibi maceraların beklediğinden haberiniz yok, tutup da oraya giderken ayrı bir maceraya girmek artık benim için çok boş görünüyor. Tabii yapmayın demiyorum, sadece yapmamanızı tavsiye ediyorum. Yaparsanız ki eğer, güzel anıların çıkacağından şüphem yok. Son olarak bu konuda eklemem gereken şey de bagaj ağırlığı. Çoğu havayolu şirketinin limiti 20kg. Bavulunuzu doldururken dikkatli doldurun ve yola çıkmadan önce mutlaka tartın ve havayolu şirketinizin kaç kg limiti olduğunu mutlaka öğrenin. Bazı havayolu şirketleri 30kg olabiliyor ve boşu boşuna 10kg eşyanızı geride bırakmayın.

Bazı arkadaşlar merak ediyorlardı, aradaki zaman farkı nasıl diye. İsveç'te saatler bir saat geri arkadaşlar. Mesela bir uçak bileti alırken Türkiye'den kalkış saatini Türkiye saatine göre gösterir ve İsveç'e varış saatini de İsveç saatine göre gösterir. Bunu da belirtmek istedim. Ayrıca Türkiye'den İsveç'e uçakla gitmek üç buçuk saat kadar sürüyor.

2- İsveç'te Nereye Gideceksiniz

Diğer bir önemli konu da, İsveç'e vardığınızda nereye gideceğiniz ve nasıl gideceğiniz. İsveç'te Türkiye'deki gibi bol keseden otobüsler yok ve her zaman bulmanız kolay değil. En kolay ulaşım aracı tren. Yola çıkmadan önce www.sj.se sitesine girerek tren biletlerinizi almanız şiddetle tavsiye olunur. Biz almadık ne oldu, biliyor olmalısınız. 500 kron ödedik, ki bu ortalama 50€ ediyor ve tl olarak da 100tl yapıyor. Ödediğimiz para hadi fazla değil diyelim, ama o bileti almak için sarfettiğiniz çaba çok en azından. Sitede bileti nasıl alacaksınız. Eğer Arlanda havaalanına geliyorsanız kalkış yeri olarak Arlanda diye yazın, ve sonrasında gideceğiniz yeri. Aldıktan sonra size bir kod verecek ve o kodu saklayın. O kod ile tren istasyonlarında bulunan otomatlardan biletinizi alacaksınız.

Eğer bunlarla uğraşmak zor geliyorsa İsveç'te başka bir güzel uygulama daha var. Trene direk binin eşyalarınızla. Trende dolaşan görevliler size gayet cüzi bir bilet ücreti ödetiyorlar. Bazı arkadaşlarımızın da tecrübesi bu yönde. :).

3- Kılık Kıyafetiniz?

Çok merak edilen bir konu gibi geliyor bana. Çünkü ben de buraya gelmeden önce çok merak etmiştim, hava nasıl olacak neler almalıyız falan diye. Şunu söylemeliyim ki gerçekten çok soğuk! Kasım ayının başlarında kar yağmaya başlamıştı bu sene (2008) ve şu sıralar -10'dan yukarıya çıkmıyor hava sıcaklıkları. -20 dereceleri de gördük burada Ocak başlarında. Sakın böyle dedim diye İsveç'e gelmekten vazgeçmeyin. İsveç mutlaka gidilesi bir yer çok seveceksiniz. Gelelim neler yapacağız kılık kıyafet konusunda.

Türkiye'den çıkmadan önce mutlaka botunuzu alınız. Ucuz botlardan alıp kendinizi kandırmayın. İyisinden alın. Türkiye'de 100 tl verip alabileceğiniz taş gibi bir bot burada Türkiye'dekine göre pahalı!. (bot fiyatını biraz abartmışız, uyarı geldi hemen sildim ben de. Sizlere İsveç'te nerede ucuz bot bulabileceğinizi ayrıca İsveç'te bilinmesi gerekenler yazımda anlatacağım.) Ona göre hesabınızı yapın. İsveç'te alışveriş yapmak çok mantıklı değil. Zaten Erasmus programının sizlere sunduğu hibe ile geçinmeye çalışırken burada ekstra masraf iyi bir şey değil.

Kılık kıyafetten fazla konuşmaya gerek yok. Buranın soğuk olduğunu hatırlattıktan sonra artık ne gibi hazırlıklar yapmanız gerektiğini kendiniz biliyorsunuzdur. =).

4- Abur Cubur

Bu da önemli biraz. Yanınızda her zaman yemeye hazır birşeyler bulundurun. Zaten aileniz sanırım sizlere bunu tavsiye edecektir. Sakın geri çevirmeyin verdikleri herşeyi biryerlere sıkıştırmaya çalışın. Burada Türkiye'deki herşeye hasret kalacaksınız zaten yeterince. Ancak ondan ziyade nolur ne olmaz diye yanınızda yiyeceğiniz bulunsun.

Ayrıca eğer imkanınız var ise yanınızda hazır çorba getirin. İlk günler neler alacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bunun için en iyi yöntem gelirken beş on adet hazır çorba getirmeniz ve burada marketlerin içeriğini çözene kadar iki üç gün çorba ile idare edebilirsiniz.

Bugünlük bu kadar aklıma geldi. Aklıma yeni şeyler geldikçe konunun devamı olarak yeni listeyi de hazırlamaya çalışacağım. Ya da sorularınız var ise sormaktan çekinmeyin, tecrübelerimi ve bildiklerimi saklamaktan çekinen bir insan değilim siz de sorularınızı sormaktan çekinmeyin. Mesela şöyle bir soru bile sorabilirsiniz;

- domates kaç para abi ya orda?
- Valla değişiyor ne desem yalan. Ama 5 tl'nin altına düşmediği kesin!!

Güncelleme: 

[İsveç Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey##eye##]

İsveç'te Bilinmesi Gerekenler başlıklı bir konu da hazırlık aşamasındaydı ve artık yayında... İsveç'te alışveriş nasıl yapılır, online alışveriş siteleri, isveç ingilizce haber siteleri, sinema takip siteleri vb konular hakkında yazıma ulaşmak için:
İsveç'te Bilinmesi Gerekenler (2)
* İsveç'te Yemek Vakti (3)

Ayrıca ilginizi çekebilecek diğer yazılar: 
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır
Schengen Vizesi için İşveren Mektubu ve İzin Onayı
İnterrail Nasıl Yapılır ve Nasıl Planlanır
Ücretsiz Fon Müzikleri ve Ses Efektleri İndir
Asteğmen Nasıl Olunur ve Ne Yapmam Gerekir
Askerlik Tecili için Gerekli Belgeler
Sınavsız İkinci Üniversite Kaydı Nasıl Yapılır
İngilizce Öğretiminde Teknoloji ve İnteraktif Oyunlar

Diğer faydalı olabilecek Erasmus yazılarım:
İsveç'e Gitmeden Önce (1)
İsveç'te Bilinmesi Gerekenler (2)
İsveç'te Yemek Vakti (3)
İsveç Online Alışveriş Siteleri ve Faydalı Linkler
İsveç'te Erasmus İlk Anılar
İsveç ve Erasmus: Hatıralar Dolusu Koca Bir Yıl
Erasmusa Son Noktayı Koyduk
Erasmus'tan Sonra Hayatta Kalmanın Yolları
İnterrail Gezisi Nasıl Planlanır
* Erasmus Ülke Tercihi Nasıl Yapılır

YORUMLAR

BLOGGER: 73
  1. Isveci cok guzel tanitmissin. Sahsen ben isvecte dogdum buyudum ve isvece gelen insanlari anlamiyorum. Elimde olsa kacariiim ama iste unii bagliyor insani ama bir bitse .. =) Evet dogasi havasi guzel ama cok soguk ve SIKICI yaa =D,, Bence Turkiyeye dön orasi cok daha guzel yasamaya deger bir yer, ama yinede ha så kul du kan under din vistelse hür i Sverige =)))))

    YanıtlaSil
  2. Ja precis!! jag ska! =)) tack sa myckey!! bu arada ben isveç'i gerçekten sevdim. Geçen hafta bir haftalığına gittim türkiye'ye... İstanbuldaydım, kalabalık olduğu için gerçekten boğuldum orada. Önceden küçük bir yerde yaşayamam diyordum ama artık büyük şehirlerin bana göre olmadığını anladım. Bilmiyorum burada pek hareket yok türkiyedeki gibi ama bence çok güzel burası.... =))))

    YanıtlaSil
  3. Hehe du har lärt dig svenska fann va niice =)) Sesiz sakin bir yer ama isvectetede inler cinler ip atliyor,, Hem ulke soguk hemde insanlari soguk,, ama tabi birazda zevk isi burayi begendiysen ne guzel sana. Fakat bir tavsiye yol yakinken dön arkadasiiim harcanma buralarda =P

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ben ugur. Tesekkurler cok hos olmus acıklamaların. Para transferini nasıl gercekelestirdin peki. kısmetse bende bu yaz yolcuyum isveçe :)

    YanıtlaSil
  5. Yapı kredi kullanmanı tavsiye etmem. =) Ziraat ve Garanti bankaları bana hayli hayli yetti. Ancak iki hesabının da internet bankacılığını mutlaka aktifleştir. Ayrıca bu bankalar için kullandığın telefon numaran roaminge açık olsun. Para transferi vesair her tür şey için telefon mutlaka gerekli. İşlemler sms şifresi ile yapıldığı için. bu bankalar yurtdışı para çekiminde hemen hemen hiç kesinti yapmıyorlar...

    YanıtlaSil
  6. Merhaba arkadaşlar. Ben Veysel arkadaşımızı başka bir site aracılığıyla buldum ve Türkiye'den İsveç'e para transferi konusunda hangi yolu izlememiz gerektiğini sordum. Bir önceki mesajına da daha detaylı bir açıklama getirmiş oldu böylece. Nette bu konuyu araştırmış, ama tam bir sonuca ulaşamamış biri olarak burdan Veysel'in aynı konuyu açıklamasını istiyorum ki İsveç'e gidecek arkadaşlara da yardımcı olalım. Tekrar teşekkür ederim Veysel, iyi günler.

    YanıtlaSil
  7. Garanti bankası ve ziraat bakası diyorum. vakıf bankı bilemicem. Para konusuna gelince, tam açıklık getirelim: bana evden garanti bankası aracılığıyla para yatırıyorlardı ki kartsız para yatırma için 5 tl gibi bi ücret kesiliyor. Bu tabi sadece para yatırma konusunda. Yurtdışında para çekimi sırasında, ne ziraat bankasından ne de garanti bankasından kayda değer bir para düşüşü görmedim. O nedenle hiç dert etmenizde gerek yok. Gördüğünüz herhangi bir atmden paranızı rahatlıkla çekebilirsiniz türk atm kartlarınızla. Ben türkiyedeki hesaplarımdan hiç bir şekilde oradaki bankalara bir aktarma yapmadım. umarım cevabım açıklayıcı olmuştur. iyi günler dilerim. hala herhangi bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyiniz.

    YanıtlaSil
  8. ingilizce bilinmesi sart mı ?

    YanıtlaSil
  9. dil elbette lazım. En azından oradaki insanlarla anlaşabileceğiniz bir dil. bu isveççe de olabilir.

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. sizden hala cevap beklıyorum..

    YanıtlaSil
  12. benim okuduğum şekilde isveç'te okumak isterseniz yani Erasmus programı ile, burada bir üniversitede öğrenci olmanız gerekir ve bulunduğunuz üniversitenin okuduğunuz bölümünün isveç'teki bir üniversite ile anlaşması olması gerekli. Biraz geç cevap verdiğim için özür dilerim, internet bağlantım ile sorunlarım var. her türlü sorularınızı bekliyorum...

    YanıtlaSil
  13. ben turkıyede ingilizce hazırlık okuyup 2.sınıfta isvece gecmek istiyordum ama toefl sınavına gırılmesı gerekıyormus yanı 1 sene hazırlık gormek yeterlı degıl gıbıme gelıyor tabı bıde dedıgınız gıbı okulların bırbırıyle anlasması olması lazım..

    YanıtlaSil
  14. isveç'te ya da herhangi başka bir avrupa ülkesinde erasmus yapmak için toefl gerekli değil. Toefl'ın gerekli olduğu durum ise, Türkiye'de herhangi bir üniversiteye bağlı olmadan İsveç'te bir üniversiteye başvurursanız gerekli. Yani İsveç'te okumak için Türkiye'de bir üniversite öğrencisi olmanız gerekmez.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Veysel,Toefl konusunda emin olmak için bişey sormak istiyorum,Ben İstanbul da Kadir Has Üniversitesinde okuyorum ,dersler zaten ingilzce ,ama ben Toefl sınavına hiç girmedim,Toefla girmeden de İsveç'de Master programına başvurabilirmiyim.?

    YanıtlaSil
  16. İsveç'te yüksek lisansa başvuru için bazı şartlar var. Bunlardan birisi de toefl ya da ielts notuna ihtiyacın var. Sadece erasmus dahilinde gidiyorsanız ve ayrıca bölümünüz direk ingilizce ile alakalı bir bölüm ise bu sınavlara gerek yok. bu konuda isveçte master ile ilgili sitede bu tür sınavların gerek olmadığı durumlar şöyle verilmiş:

    Exemptions
    Some students may be exempt from submitting formal test evidence. These are:

    * Students with a Bachelor's degree from a university where English is the only language of instruction, in accordance with the recommendations in the latest edition of International Handbook of Universities.
    * Students with a Bachelor's degree (equivalent to a Swedish Kandidatexamen) where English is the main subject.
    * Students with a Bachelor's degree in Engineering, Computer Science, Medicine, Pharmacy, Science or Technology from India or Pakistan.
    * Students with 30 higher education (HE) credits from a Nordic country where the language of instruction of the course is English.

    ayrıca siteyi de daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz: https://www.studera.nu/studera/1499.html

    YanıtlaSil
  17. ingilizce okuyorsanız toefl a gerek yok, ama cabuk gaza gelmeyin yüksek lisansa özelikle işletme alanlarında ilgi cok yogun sonucta bütün dünyadan isvece okumaya gelmek istiyorlar ve kontenjan 20-30 arasıdadırki bunun 10-15 i isveclidir, ayrıca 4 okul seceme sınırıznız oldugu düşünülürse. Zor ama imkanızs olmayan bir durumla karsı karsıyayız, ayrıca 2011 ylında egitimin isvecte paralı olacagına dair haberler var buda ilgiyi son sene olması hasabiyle artırabilir
    Bu arada bu siteyi kuran arkdasa cok tesekur ederim paylaşımları icin.
    yurtdisibilgi.com

    YanıtlaSil
  18. selam kardeş computer science alanında isveçteki hangi üniversitelerin daha gelişmiş ve aktif olduğuyla ilgili bir bilgin varmı?
    Bu arada verdiğin bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. İsveç'in Lund üniversitesi çok ünlü ve iyi olduğunu da duydum. Başka bir şekilde bölüme özel olarak hangi üniversitenin nasıl olduğunu söyleyemeyeceğim.

    YanıtlaSil
  20. isveçe okumak dışında gitme olanakları var mı? burda 2 üniversite bitti birde orda okursam :( gidenler nasıl gidiyor? iş olanakları neler? gitme fırsatım olsa burdaki kariyerimi hiçe sayarım...

    YanıtlaSil
  21. Gitmek için okullara başvurabilirsiniz. İki üniversite okumuş olmanız sizin kârınıza. Orada ayrıca istediğiniz bir bölüme başvurabilirsiniz ve o sayede oraya gidebilirsiniz. Okurken de çalışabilirsiniz.

    Ayrıca, sadece çalışmak için gitmek istiyorsanız şirketlerle görüşmeniz lazım kendi branşınıza ıygun olarak ve İsveççe öğrenmeniz gerekiyor.

    Okullara başvurmak için bu site kullanılıyor: https://www.studera.nu/studera/1374.html

    YanıtlaSil
  22. çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  23. Ben teşekkür ederim. Kafanıza takılan sorularda yardımcı olmaya her zaman hazırız :)

    YanıtlaSil
  24. Merak ettiğim bir konu var. Öğrenciyken ayrıca çalıştığınızda alınan para yaşamaya yeterli oluyor mu? Yoksa Türkiye'den aileden maddi destek gerekiyor mu?

    YanıtlaSil
  25. Bence, yeterli olur. Zaten İsveç'te çalışırken alacağınız para ortalama 10000 kron yani 1000 euro civarı olur ki ben 600 euro ile çok rahat bir öğrenci hayatı yaşıyordum. Bu para miktarlarına göre kendinize bi hesap çıkarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  26. peki çalışmak için o ülkeye ait çalışma izni gerekmiyor mu? Ayrıca ne işinde çalışmıştınız öğrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
  27. Ben çalışmıyordum, erasmus programı ile gittiğim için burs alıyordum o para ile geçiniyordum. Ayrıca eğer öğrenci olarak bir senelik ya da daha fazla süreli bir vize alırsanız bu vize oturma izni oluyor yani çalışma izniniz de bununla beraber gelmiş oluyor. Ancak tek yapmanız gereken tax officelerden isveç id numarası almak. Onu almak için de bir seneden fazla isveç'te kalacağınızı belirtmeniz gerekiyor. Zaten yukarıda bahsettim bu isveç id numarası ayrıca banka hesabı açmak için de lazım.

    YanıtlaSil
  28. merhaba staj için bende KTH e gitmek istiyorum kısmetse.ama nasıl bi üni bilmiyorum banada yardımcı olurmusun.birde baska negibi zorluklarla karşılaşabilirim, nerde kalınır dışarda yemek yenilebilirmi gibi gibi gibi? bide 600 euro yetti dedin hiç mi gezmedin sen peki yani genelde daha cok gidiyomuşta?teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
  29. KTH hakkında bir bilgim yok malesef. Diğer konulara gelince; eğer kalacak yerinizi Türkiye'den oraya gitmeden önce ayarlamadıysanız zorluk çekebilirsiniz. O yüzden gitmeden önce mutlaka yerinizi ayarlamanız gerekiyor. Dışarıda yemek yenebilir ancak bu sizin tercihlerinize bağlı. Vejeteryan seçim yapabilirsiniz, nitekim diğer hemen hemen bütün et ürünleri domuz içeriyor. Ancak normal domuz harici et olanları da yaygın ancak dediğim gibi sizin tercihinize kalmış.

    Ben gezdim, hem de çok gezdim. Ama bu 600 euro ile siz de gezebilirsiniz gibi birşey diyemiyeceğim. Tamamen parayı ve harcamalarınızı kontrol etmekle ilgili birşey. Ancak inanıyorum ki parayı harcamak için herhangi bir aksi durum çıkmadıkça gezmeye de para ayırabilirsiniz.

    Son olarak sigara ve içkiniz varsa, parayı silip süpüren bu tür alışkanlıklar.

    YanıtlaSil
  30. öncelikle merhaba.isveç e gidebilmek için en iyi yol master gibi gözüküyor ama merak ettiğim birşey var bir yıllık masterdan sonra orda kalabilir miyiz, devlet oturma izni verir mi?

    YanıtlaSil
  31. İsveççenizi geliştirmeniz gerekiyor ayrıca çalışma izni almak için de uygulanan bir sınav var, o sınavdan da istenen derecede bir puana sahip olmanız lazım. Bu konuda daha fazla bir bilgim yok malesef.
    Ancak oraya master için gidince daha detaylı olarak bilgi edinebilirsiniz bu konularda.

    YanıtlaSil
  32. slm veysel.ben yakup.inş. 2010 eylül ayında güz yarıyılı için erasmusla dalarna üniversitesine hibesiz olarak gidicem.bizim üni çok az kişiye hibe veriyor da.(ulusal ajans belirliyormuş heralde)
    orada yurt ücreti aylık ne kadar tutar?en ucuz kalma yeri yurt di mi?ve yurtlarda yemek yapma olanağımız varmı?aylık masrafım ne kadar tutar??teşekkürler..

    YanıtlaSil
  33. Yurt ücreti ortalama 250 euro buluyor internet ile. Ancak bu kopparvagen denen şirket haricinde kiralık bir ev bulabilirsen arkadaşlarınla birlikte daha ucuza mal etme şansın da var. Bunun için biraz çaba sarfetmen lazım ev bulmak vs için ki buradan doğru biraz zor ve ayrıca yurdun artılarından vazgeçmen lazım. yurtta 15er kişilik koridorlar var ve bu 15 kişi için bir mutfak tahsis edilmiş. istediğin gibi yemek pişirebilirsin. Aylık masraf çok abartmassan 500 euro yeterli olur, normal durumlarda biraz harcamaya meyilli isen 600 idealdir.

    YanıtlaSil
  34. teşekkürler bilgilerin için..

    YanıtlaSil
  35. Merhaba.Ben daha önce İsveç'te bulundum 2 hafta(Vastervik,Nörkoping,Stockholm)kız arkadaşım sebebi ile.İnşallah bu yaz tekrar gideceğim,yani İsveç'le ilgili az çok bilgim var.Orada üniversite okumak istiyorum ancak sorun burda başlıyor,hiç bilgim yok ne yapmam gerektiği ile ilgili.Ankara Üniversitesi Leh Dili ve Edebiyatı 1.sınıfım.Bölümümle ilgili ya da ayrı bir bölümde İsveç'te öğrenim görme imkanım var mı?Toefl'la ya da toefl olmadan bir üniversiteye başvursam burs ya da kredi(eğer varsa) alma imkanım nedir?Ya da liseden/akademiden mi başlamam gerekir eğer erasmus ya da master için gitmiyorsam?Alakasız ya da imkansız şeyler yazdıysam kusura bakmayın...

    YanıtlaSil
  36. Merhaba Ahmet,
    bulunduğunuz bölüm ile ancak erasmus gibi bir programla gidebilirsiniz. Ancak burs alarak ünivresiteyi orada bitirmek istiyorsanız işiniz çok zor.
    Bir de son olarak oraya gidip hem çalışırım hem okurum diyorsanız sadece okullara başvurmanız yeterli, kabul edilirseniz gidersiniz ve okuyabilirsiniz kendi imkanlarınızla. Başvurularla ilgili bilgiyi studera.nu sitesinde bulabilirsiniz nitekim bu siteden doğru bütün üniversitelere başvurular yapılıyor. Toefl yada ielts gerekli başvuru yapabilmeniz için. Umarım yardımcı olabilmişimdir

    YanıtlaSil
  37. meraba veysel..isveçle ilgili bilgilendirme yazısı için sana kendi adıma teşekkür ederim..bn çukurova üni'de ingilizce öğretmenliği okuyorum..2011 / 2.döneminde erasmusla isveçe gelicem..hibe de aylık 493 euro..soracak çok sorum var.yardımcı olursan sevinirim.. :)
    1)2.dönem isveçte okullar ne zmn acılıyor ve kapanıyor?(bn högskolan dalarna üniversitesine geliyorum)
    2)bnm isveçte bulunacağım aylar arasında hava sıcaklığı ay be ay nasıl olur?
    3)bana okuldan gelecek olan burs her türlü ihtiyacıma yeter mi?ayriyeten gezme imkanım da olur mu bu parayla,yoksa ailenin de ayrıca para göndermesi gerekirmi?
    4)isveç resimlerden bakınca harika bi yere benziyor,gelmek için sabırsızlanıyorum ama yukarda kimi arkadaşlar pek hoşlanmadıklarını yazmışlar..sen memnun kaldın mı mutlaka gelinmesi gereken bi yer mi isveç?
    5)isvec diger avrupa ulkelerıne brz uzak kaldıgı için diğer ulkelerı gezebılme imkanın oldu mu,mesela sen nerelere gıttın isvecte kaldıgın sure ıcınde?? şimdiden teşekkür ederim..yine sorularım olcak...iyi geceler :)

    YanıtlaSil
  38. Merhaba Saadet,
    soracak çok sorun olması gayet normal :)) ahh ahh biz de giderken çook aradık sorularımıza cevaplar ama tecrübe her zaman en mükemmel cevap oluyor :P Neyse ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım size şimdi. Sorulara tek tek cevap vereceğim:

    1- ikinci dönem genelde ocak ayının ikinci yada üçüncü haftası gibi başlıyor hatırladığım kadarıyla. Çünkü, isveçte noel nedeniyle sömestr tatili önce yapılıyor.

    2- Ocak ayında orada olacaksınız muhtemelen -20leri göreceksin. Ama korkma hemen. Soğuğu çok fazla hissetmezsin. Nitekim biz orada hiç hasta olmadık. Gidince ne demek istediğimi anlayacaksın. Giysi olarak şöyle tavsiye edeyim sana. Kaban, atkı ve bere en kalitelisinden olsun. İçine giyeceğin şeyler kazak olmasa da olur. Çünkü her girdiğin yada gireceğin yer gayet sıcak olacak, okul yurt vb. yerler yani. Neyse detaylara gerek yok. Sadece dış takım iyi ve kalın olduktan sonra hiç sorun yaşamazsın, rüzgar falan sorunu yok orada allaha şükür :)) Sen geri gelene kadar da havalar en fazla 25 dereceye çıkar o da en iyi ihtimalle.

    3- Burs yeterli olur bence. Ama ziraat bankasına yatan parayı da kullandım ben. Evden de kafama estikçe çok az miktarlarda ara ara aldım. Tek dikkat etmen gereken ilk gittiğinde çok masraf yapmamak. Yok odama şunu alayım bunu alayım süs için falan, sakın yapma :)) İçki ve sigaran da yoksa zaten hayli hayli yeter para.

    4- İsveç bence harika biryer. Yani ne bileyim, kötü diyebileceğin bir tarafı yok. Sen yeter ki kendini yeni insanlara karşı kapalı tutma. Çünkü bir yeri iyi yapan oradaki insanlarla olan iletişimindir. Orada tanışacağın herkes de senin gibi yeni gelen insanlar ve yeni arkadaşlıklara çok açık insanlar olacaklar, hiç çekinmeden sizler de mi burada erasmussunuz nereden falan diyerek çok iyi bir erasmus arkadaş ortamı kurabilirsin ve sonrasında istersen en kötü ülkede ol, orası senin için unutulmaz olacaktır. Çok konuşuyorum ben ya, neyse. :)

    5- Ben avrupayı hemen hemen gezdim. 10 ülkeden fazla yere gittim. Tek sorun falundan ryanair in kullandığı havaalanına gitmek için bir trene binmek zorunda olmamızdı ki bu tren fiyatları uçak biletlerinden pahalı oluyordu. Ben Roma, Venedik ve Berline bu yolla gittim. Diğer avrupa ülkelerine de interrail yolu ile 10 günlük bi gezi ile hallettim. Bazı ülkelere de cruise ile gittim. Gezi için biraz para harcamaları kısman lazım ve uçak biletlerini ayrıca tren biletlerini en az bir iki ay önceden planlaman lazım. bunun için de derslerinin son ödev teslimlerine dikkat edip programını ayarlamalısın.
    Soruların oldukça cevaplamaya hazırım. Umarım çok iyi bir dönem geçirirsiniz ama daha bir seneye yakın vaktiniz var gitmek için. :)

    YanıtlaSil
  39. çok teşekkür ederim biLgiLer için,çok yardımcı oLduğundan emin oLabiLirsin.. :D bi sorum da şu : oradaki kaLacağımız yerde Turkiyenın baska üni.Lerinden gelen öğrenciLer de olacak değil mi yani türk olan.?? orada faLun'a gelen butun öğrencıler için tek bı yer mı var yurt tarzında yoksa herkes kendi nerede kalmak isterse orada mı kalıyor ??

    YanıtlaSil
  40. rica ederim. :)

    Türkiye'den gelen öğrenciler de orada sizin gibi kalmak istedikleri yerde kalacaklar. Bütün öğrenciler için tek bir şirket var Falunda, o yer sağlıyor. Kendin biryerlerde kalmak istiyorsan da kiralık evlere bakabiliyorsun ama senin için uygun olmaz bence. sen kopparvagen ile yer ayırmaya çalış. Hatta umarım ayırmışsındır da ;) çünkü geçe kalmak iyi değil.

    YanıtlaSil
  41. merhabalar,ben haziranın sonunda Karolinska Institutet'de 3 aylık erasmus stajım var;acaba yazın hava durumu nasıl oluyo?ağustosta kış başlıo filan dediler bu doğru mu?birde gemi ile iskadinav ülkerini gezmenin çok keyifli olduğu söylendi;erasmus hibesi ile bunlar karşılanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve sana çok acil bir sorum var! :) isveç'e staj için giderken ne vizesi almıştın? ben de gitmek istiyorum ama vize işi çok karıştı! öğrenci vizesi mi çalışma vizesi mi?

      Sil
  42. kendinizi kasmanıza gerek yok. :) yazları gayet güzel bir hava var ve eğer sorun çekerseniz alacağınız para normal erasmuscuların iki katı zaten :) Herşekilde probleminize çözüm bulabilirsiniz. Sizin adınıza çok mutlu oldum staj yapma imkanı kazandığınız için :)

    gemi ile gezmek paha biçilemez :)) Ama gemi ile seyahatin asıl amacı gemi ile biryere giderken gemide o gecelerde yapılan partilerdir. bunu da aklınızda bulundurun ;)

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Veysel öncelikle benim gibi isveçe erasmus yada master için gidecek arkadaşlara yardımcı olman çok güzel.Ben mak.müh yüksek yapıyorum tez döneminde isveçte olacağım.linköping üni. gideceğim ama öncelikle iyibir proje seçmem gerekiyor kabul almam için.Linköping üni yüksek lisansın tezinde olan bir arkadşın var mı??

    YanıtlaSil
  44. Merhaba Neslihan. Üzgünüm şu anda bir tanıdığım yok orada... Ama inşallah bu yorumlar vasıtasıyla gören olur da iletişime geçer. İnternet üzerinden yada facebook yardımı ile arayabilirsin orada okuyan var mı diye.

    YanıtlaSil
  45. Meraba Veysel.Biz 2 arkadas bulundugumuz okullardan İsveç e geçiş yapmayı düşünüyoruz Malmö üniversitesine . Ben Kıbrısta okuyorum uluslar arası ilişkiler bi sene hazırlık bi sene de bölüm okudum . Ana derslerim iyi hiç kalan dersim yok şimdi iznin le sorularıma başlıyacağım :) ;
    1-Bu geçtiğim üniversitede benim görüğüm dersleri sayacaklar mı ?
    2-Benim şu anda derslerimin dili ingilizce orda da aynı mı devam edeceğim ya da İsveç ce mi ?
    3-Gidince İsveç ce hazırlık okurmuyum ? okrsam ne kadar sürer ?
    4-Bir de orda hem okuyup hem de ayda 20 saat çalişma durumu varmıs ve sana yetecek kadar para kazanıyormussun dogru mu ?
    Şimdiden teşkkrlerimi sunuyorum....

    YanıtlaSil
  46. facebook üzerinden verdiğim cevaplarla umarım yardımcı olabilmişimdir...

    çalışma meselesi tamamen sana kalan birşey. kişisel görüşüm kazanacağın para bir öğrenci hayatı yaşaman konusunda zorluk çektirmez ;)

    YanıtlaSil
  47. ben isveç de herhangi bir üniversiteye yatay geçiş yapmk istiyorum .şu an da istanbul da özel bi üniversitede ekonomi okuyorum .3 .sınıfa geçtim .orda yabancı dil olarak ingilizcenin yeterli olduğunu söylediler .bu arada isveç de okullar ücretsiz ancak hayat şartları pahalıymş .burdan başvuru yapabilmek için sınav gerekli midir ? şimdiden teşekkürlerr :)

    YanıtlaSil
  48. Merhaba, isveç'te hangi okul olursa olsun başvuru için tek bir sistem var. o da studera.nu sitesi. bu site üzerinden üniversitelere başvuruluyor ve yine bu sitede gerekli olan hersey yazıyor. geçiş olayını da bu siteden bakabilirsiniz. Umarım burada aldığınız dersleri orada sayarlar. Onun için evvela bir kabul kağıdı aldıktan sonra (yani studera.nu üzerinden başvurduktan sonra üniversite size bir kabul kağıdı gönderiyor) buradaki üniversitenizden aldığınız dersleri gösteren transkript alarak gideceğiniz üniversiteye götürebilirsiniz ve gerekli işlemleri yaparlar sanırım. Başka bir prosedür varsa ben malesef bilmiyorum. Ama oradaki herhangi bir üniversiteye her koşulda (erasmus hariç) başvuru studera sitesi üzerinden yapılıyor. Ayrıca toefl yada dengi bir sınavdan belirli bir puanı geçmiş olmanız gerekiyor, yine sitede yazılı bunun hakkında bilgiler.

    Son olarak, isveç bu sene paralı eğitime geçiyor ve o konuda çok fazla bilgim yok malesef. Umarım yardımcı olabilmişimdir, kolaylıklar diliyorumm

    YanıtlaSil
  49. mrb veysel.. ordan biriyle evlenipte gelirsem sorun yaşarmıyım....

    YanıtlaSil
  50. meraba,

    isveçe evlenerek gitmek diye birşey yok malesef. isveç vatandaşlığına bir ilişki çerçevesi içinde gidebilmek için garip yöntemleri var. sevgilinizle evlenmenize gerek yok, tek şart bir yıl kadar sevgilinizle aynı evde yaşıyor olma şartları var. tabii bu ilişkinin öncesini ve sonrasını da araştırıyorlar... durum bu şekildeydi en son.

    YanıtlaSil
  51.  merhaba,
    ben erasmusla stockholm universitesine gidecegim ağustos sonunda. okula ulaşımı kolay ve fiyat olarak da uygun kalacak yer arıyorum. Hosteller varmış duyduguma göre. nerede ne tavsye edebilrisniz? nerden araştırabilirim? Teşekkürlerr

    YanıtlaSil
  52. hmm. Merhaba,

    Üniversitenin sayfasında tavsiye edilen kalınacak yer isimler olması lazım. Dalarna üniversitenin sitesinde bu şekilde yardımcı oluyorlardı. Evde kalmak için şurası ile iletişime geçebilirsiniz, eğer yurtta kalmak istiyorsanız vs yer ile iletişime geçebilirsiniz diye. Stockholm üniversitesinin internet sitesinden accomodation adı altında bir arama yaparsanız orada size kalmanız için tavsiye edilen yerleri görebilirsiniz diye düşünüyorum. Stockholm hakkında çok fazla bilgim yok malesef. Keşke daha fazla yardımcı olabilseydim. Size kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
  53. Nurhan Özdemir15 Mayıs 2012 15:38

     Ben Nurhan bide kendi adıma teşekkür ederim!
    ama ben isveçte oturuma başvurduk ama hala haber yok hemen hemen 6 ay oldu derim sizce oturum başvurusundan sonra ne zaman cevap gelir???????  ^_^ :D

    YanıtlaSil
  54. arayıp durumu sorun. daha kesin bir sonuç elde edebilirsiniz. 6 ay çok uzun bir süre. Ne zaman cevap gelir bilemem ama benim tavsiyem bir an önce gidip kendiniz bilgi almaya çalışmalısınız..

    YanıtlaSil
  55. ayse özdemır13 Ekim 2012 23:15

    merhaba
    ben kasımda stockholm e gidicem.dönüşüm ise skavsta havaalanından sabah 7.40 da.o saatte havaalanında nası olabilirim bi gece öncesinden de gidebilirm havaalanına ama stockholm den havaalanına otobüs yada havaalanı servisi var mıdır gece?

    YanıtlaSil
  56. Malesef gece var mı bilmiyorum. Ama ben hep tren kullanıyordum. tren biletleri için http://sj.se sitesini biliyorsunuzdur sanırım.

    YanıtlaSil
  57. ayse özddemır14 Ekim 2012 02:41

    açıkçası bilmiyorum ilk defa gidicem arkadaşlarımla.verdiğiniz siteden şöle bi arama yaptım.
    Start:
    21:51 Stockholm C - 22:52 Nyköping C
    SJ, Regional, train 251

    Change 1:
    23:03 Nyköping C - 23:15 Skavsta flygpl
    Länstrafiken Sörmland, County, bus 515

    bu durumda stockholmden trene binip nyköping de inip otobüsle skavsta ya mı geçmem gerekiyo acaba?

    YanıtlaSil
  58. otobüse binmek gerekiyor evet. tren istasyonuna yakın bir yerde zaten

    YanıtlaSil
  59. ayse özdemir14 Ekim 2012 02:46

    teşekkürler

    YanıtlaSil
  60. mümkünse isweçe gitmek için pasaport haricinde we vize harincinde neler gerekiyor bana bilgi werebilirmisiniz, yani kız arkadaşımı görmek için bir haftalığına gitmek istiyorum, bankada teminat isteniyormu mesela çıkarken, bekliyorum cevabınızı.. 7 aydır sewdiğim insan, we iki gün öncesine kadar 18 gün türkiyede kaldı benimle, fakat gidince bir çok şeyimide kendisi ile birlikte götürdü, çok özledim onu, off saçmaaladım farkındayım, bana bi bilgi werirseniz sewinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum merhaba. Avrupa'ya giderken bütün ülkeler teminat göstermeni ister. Bu vize konusunda turizm acentelerine ulaşırsan her türlü lazım olan belgeyi vs. Size söylerler ve takip ederler.

      Sil
  61. Ben turkiyede uluslar arasi iliskiler okumayi dusunuyor yasim17 univer. Bitirip bende isvece gitmek istiyorum ama oraya kalmak istiyorum yani vatantaslik alicagim ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
  62. Pasapot fasa fiso bnm icin o degil artik oraya gidiyim yeter

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin derdin büyük sanırım kardeşim :) O nedenle sana birkaç tavsiyede bulunayım. Şimdilik oraya gidebilmek için tek şansın orada öğrencilik yapmak. Bunun için de şu siteden isveçte eğitim için neler yapman gerektiğine şuradan bakabilirsin:
      http://www.studyinsweden.se/How-To-Apply/

      ayrıca orada yaşamaktan bahsetmişsin. onun için de şu sayfada bazı yardımcı olacak şeyler bulabilirsin:
      http://www.studyinsweden.se/Living-in-Sweden/

      Sil
    2. Şahsen ben de bir yolunu bulsam da gitsem diyorum ama çok uğraşmak gerekiyor.

      Sil
  63. m.ali mrb benim sevgilim isveç vatandaşı ve orada yaşıyor, önümüzdeki yıl türkiyeye gelicek ve evlenicez, bende suan yurt dışındayım bi kac aya türkiyeye temelli dönücem evlilik ve isveçe gitmek için, vize almam için eşimin isveç vatandaşı olması yeterli midir, ayrı yeten gerekli evraklar nelerdir, vize verilirse ne kadar sürelik verilir, oturum alma ihtimalim nedir? evli olmama ragmen oturum veya vize alamama ihtimalim var mıdr? gerçekten çok önemli cevaplar sanız çok iyi olur şimdidedn teşekürler...

    YanıtlaSil
  64. Biz ailemle isvece (swedene) tasinmayi dusunuyoruz cok yakinda. lutfen bana yardimci olun... eger tasinirsak ev is vericeklermi bize? vatandaslik alirsak hepten kalmak icin orda...?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla bilgim yok bu konuda ama isveç konsolosluğu ile mutlaka bir görüşmeniz gerekiyor. Dil öğrenmeden iş vermediklerini biliyorum ama dil kursu isveç devleti kendi imkanlarıyla veriyor. Yalnız ev iş vs. gibi şeyleri tam bilmiyorum gerçekten. Konsolosluk ile mutlaka konuşun bunu telefon vasıtası ile çok yardımcı olduklarını biliyorum.

      Sil
  65. veysel merhaba blogun çok güzel. ben de iki üç hafta içind erasmus için malmöye gidicem de sana aklıma gelen ilk soruyu sorayım sence orda harçlık çıkarmak için iş bulabilir miyim ? oturma iznim var ama bi yıllık değil fakat onunla da work permit için ayrıca uğraşmama gerek yokmuş diye biliyorum.

    +
    ulaşım konusunda otobüs falan değil de şehir içi için yani 2.el bi bisikklet bulsam onla hallolur mu sence ve 2.el bi bisiklet ne kadardır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, iş bulma konusunda sıkıntı olmaz. orada yapılan oryantasyonlarda nasıl iş bulabileceğiniz konusunda sunum yapıyorlar.

      ulaşım olarak da bisiklet almıştım ben de oradayken. öğrenciliği biten kişiler satıyor çok uyguna alabilirsin. fiyatları değişiklik gösterir ama çok ucuz yani :)

      Sil
  66. gidip göresim vrdı vazgeçtim bu yazıyı okuyunca. Afrika tarafına gideyim bari:)

    YanıtlaSil
Tepkisiz kalmayın. Fikirleriniz ve sorularınız birileri için farklılık oluşturabilir:

Ad

alışveriş,3,alışveriş siteleri,1,another earth,1,apple,2,askerlik,2,askerlik tecili nasıl yapılır,1,asteğmen,1,asteğmen nasıl olunur,1,asteğmen olmak,1,astek,1,avrupa,2,bedava fon müzikleri,1,ben,6,birikim koleji,1,blog,2,blogger,2,blogger ipuçları,6,can sıkıntısından,17,chrome,1,cs:go,1,Çözüm,3,deneme,5,Dilekçeler,3,dizi,1,duyuru,7,düşün taşın,2,düşünme taşınma,1,eğlence,1,emoji,1,en iyi ücretsiz antivirüs,1,Erasmus,31,Erasmus Maceraları,3,erasmusrehberi,1,evrak,1,facebook,1,felsefe,1,film,4,flash bellek kısayol virüsü,1,flash bellek virüsü,1,fon müziği,1,fon müzikleri indir,1,Gezi,9,godaddy,1,google,1,Günlük,58,haber,3,Hakkımda,1,hakkında,1,Harçsız öğrenci pasaportu,1,hatıra,1,içimiz kan ağlıyor,1,ikinci el,1,ikinci üniversite kaydı,1,ilginç,1,inceleme,1,ingilizce dilekçe,3,ingilizce öğretmenliği,1,internet,46,interrail,4,ios,3,iphone,7,iphone titremiyor,1,iphone titreşim ayarlama,1,iphone titreşim seviyesi,1,iphone titreşim sorunu,1,isim tescil,1,isveç,17,isveç günlüğü,1,isveçte eğitim,27,isveçte erasmus,10,isveçte yaşam,27,kadın,1,kısa film,5,kısayol virüsü,1,komik,13,kozmonot,1,kutu açılımı,1,Les poupées russes,1,macera,1,mezuniyet sonrası askerlik,1,mizah,1,Movies,1,öğrenci pasaportu nasıl alınır,1,öğretmenim,11,paylaşım,1,python.dll,1,rehber,2,royalty free fon müziği,1,rus,1,russian dolls,1,ses efektleri indir,1,ses testi,1,sınavsız ikinci üniversite,1,sinema,6,siyaset,1,Social network,1,sony srs-x11,1,sosyal,2,sosyal ağ,1,sözsüz müzik indir,1,sverige,27,sweden,27,şaşırdım,3,şiddet,1,tecil,1,teknoloji,28,tercih,1,titreşim,1,twitter,1,uzun dönem askerlik,1,ücretsiz fon müzikleri,1,ücretsiz pasaport almak,1,ülke,1,veyselkeles.com,1,video,2,vimeo,1,virüs temizleme programı,1,vize,4,vize için işyeri izni,1,Windows,8,windows 10,6,windows 8,1,Windows Sorunları,8,yaşam,2,yedek subay nasıl olunur,1,Yeni Öğrendim,13,zombieland,1,
ltr
item
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji: İsveç'e Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler (1)
İsveç'e Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler (1)
İsveç'e erasmus ya da hangi programla olursa olsun gidecek olan arkadaşların daha öncesinde dikkat etmesi gereken konulara değinmek istedim:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBPoh-fWD8iXLF0IZ6PcBO5es6XUC9upxlgSW7r7KGT9rV-XnS1cVbTY6eTaB6mYTgsPyZKtsmY8XbAsVzzGHI96adTnE1NFwbw8h3TKdTNfbPqeCWJFi2AaObXBjz5XTsll4AIZ65dexH/s16000/isve%25C3%25A7te+erasmusa+gitmeden+%25C3%25B6nce+bilinmesi+gerekenler.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBPoh-fWD8iXLF0IZ6PcBO5es6XUC9upxlgSW7r7KGT9rV-XnS1cVbTY6eTaB6mYTgsPyZKtsmY8XbAsVzzGHI96adTnE1NFwbw8h3TKdTNfbPqeCWJFi2AaObXBjz5XTsll4AIZ65dexH/s72-c/isve%25C3%25A7te+erasmusa+gitmeden+%25C3%25B6nce+bilinmesi+gerekenler.jpg
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji
https://blog.veyselkeles.com/2009/01/isvee-gelirken-dikkat-1.html
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/2009/01/isvee-gelirken-dikkat-1.html
false
3424150382635341823
UTF-8
Yazıların hepsi bu kadar Hiç yazı bulunamadı Hepsini görüntüle Devamı... Cevap ver İptal Sil Yazan: Anasayfa Sayfalar Yazılar Hepsini Görüntüle Bunlar ilginizi çekebilir Etiketler Arşiv ARA Bütün Yazılar Aradığınız konu hakkında bir yazı bulunamadı Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Ağu Eyl Eki Kas Ara daha şimdi 1 dk önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce Takipçiler Takip ET Bu İçerik Gizlidir STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Bütün Kodu Kopyala Bütün Kodu Seç Bütün kod kopyalandı Yazılar / kodlar kopyalanamaz, kopyalamak için lütfen CTRL+C basınız Alt Başlıklar