İsveç'te yaşam zordur. Nereden alışveriş yapmayı bilmiyorsanız daha zor. Alışveriş siteleri, merkezleri ve ikinci el mağazaları
Bu yazımda isveç'te nerelerden alışveriş yapılır, hangi internet siteleri yardımcıdır ve gezi yapmak için en uygun yol hangileridir gibi bazı günlük yaşam için gerekli önemli noktalardan bahsedeceğim. İlk olarak sanırım değinmem gereken konu alışveriş:
İsveç'te Alışveriş
Alışveriş diyince ilk akla gelen marketler olur. Sonrasında da elbise mağazaları ve elektronik vesaire. Market olarak benim bildiğim ve devamlı gittiğim hemköp, ica, lidl ve willies var. Aklınıza ilk gelen soruyu hemen hemen tahmin eder gibiyim. En ucuzları lidl ve willies. Willies Falun'dayken yakınlarımda bulunmadığından dolayı pek bir alışveriş yapma imkanı bulmamış olsam da en ucuz market olduğuna dair çoğu kişiden tasdik aldım. Benim en çok kullandıklarım hemköp ve lidl oldu. Bu arada hemköp en pahalı olanıdır ona göre. Ama pahalı diye hiç gitmemezlik etmeyin çünkü bence kaliteli bir yer ve lidl'da bulamadığınız şeyleri oradan temin edebilirsiniz.Sonuç olarak market bazında İsveç'te öğrenci iken kullanmanız gereken market "LIDL" ya da "WILLIES"
Gelelim kılık kıyafet meselesine.
İsveç'e gelirken elbise açısından pek bir zaafla gelmeyin derim. Nitekim elbise sektörü gerçekten pahalı. Ancak benim babam zengin derseniz ya da erasmus bursum zaten bol diyorsanız size tavsiyem H&M. Aslında burası parası bol olmayanlar için bile uygun ya neyse. Ama fiyatları Türkiye ile karşılaştırırsanız almaktan hemen vazgeçebilirsiniz. Orası İsveç'in ekonomisine göre kılık kıyafette en ucuz yer. Ayrıca sportif mağazalar da var. Bunlardan bir tanesi intersport ve bir diğeri de stadium. İsimleri lazım olabilir diye zikrettim.
Sonuç olarak kılık kıyafet için H&M tercih ediyoruz.
Bir diğer konuya geçmeden önce son alışveriş yerimizden bahsedelim. O da ikinci el alışveriş marketleri. Nedir bu ikinci el marketler? İsveç'te insanlar ellerindeki kullanmadıkları eşyaları, giysileri, ayakkabıları, kab kacakları ve ev eşyalarını eskidi diye ya da ben bunu artık kullanmam diyerek atmak ve bir tarafa kaldırmak yerine dönüşüm yapmaya meraklılar. O nedenle olsa gerek bir çok antika marketleri ve ayrıca ikinci el marketler vardır. Bunlardan en meşhuru Falun'da Myrorna'dır. Eğer yastık vs gibi ihtiyaçlarınız var ise (ilk gittiğinizde mutlaka ihtiyacınız vardır) bu ikinci el marketlerine uğramadan kesinlikle yüksek meblağlar ödeyerek birşeyler almayın. Bu ikinci el dükkanlarda göreceğiniz fiyatlar karşısında gerçekten şok geçirebilirsiniz çünkü çook ucuzlar!
İnternet Sayfaları
Gelelim İsveç'te işinize yarayabilecek internet sayfalarına. İlk olarak haber sitelerinden başlamak istiyorum. Benim her zaman kullandığım site: www.thelocal.seBulmuş olduğum başka bir site de: https://www.topix.com/world/sweden
İnternet üzerinden alışveriş yapma heveslisi bir insan olabilirsiniz. O nedenle sizler için çok faydalı bir site var. Türkiye'deki gibi internet üzerinde bir malın hangi sitede en ucuza satıldığını bulabileceğiniz şöyle bir site var: http://www.prisjakt.nu
Örneğin elektronik bir parça satın almadan önce fiyatını bu site üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Şimdi de sırasıyla bildiğim alışveriş sitelerini listeleyeceğim:
http://www.cyberphoto.com => Fotoğraf makineleri ve kameralar bulabileceğiniz bir site
http://www.siba.se => bizim Gold gibi bir şirketin online internet adresi
http://www.onoff.com => bu da aynı siba gibi yaygın olan bir elektronik mağazasının sitesi, nitekim bu onoff eğer Falun'da öğrencilik yapıyorsanız hemen yurdun karşısında.
http://tradera.se => ikinci el alışveriş sitesi. Türkiye'deki benzeri gittigidiyor.com
http://blocket.se => yine aynı şekilde başka bir ikinci el alışveriş sitesi. Türkiye'deki benzeri sahibinden.com
http://fotovideo.se => isminden de anlaşılacağı üzere fotoğraf üzerine bir alışveriş sitesi
Ayrıca internet üzerinde ikinci el kitap bulabileceğiniz siteler de var. Onları da bir bir vereyim:
http://adlibris.com
http://www.bokus.se
Her iki sitenin de gördüğü görev aynı. Bir tanesinde bulduğunuz kitabı diğerinde de fiyatına bakmadan almayın. Ayrıca, bu her iki siteden de kitaplarınızı bulamıyorsanız alibris'in ya da amazon'un ingiltere uzantılı web sitelerinden kitaplarınızı alabilirsiniz.
Sinemalar
Sanırım sinemalar hakkında bir konuya değinmeyi unutmuşum onu da şimdi ekliyeyim. Sinemaya gitmeden önce internetten takip edebileceğiniz internet sayfaları:İsveç'te Sinema sf.se
Ayrıca google üzerinde bioprogrammet ve yaşadığınız şehir adını yazarsanız sinema programlarını bulabilirsiniz.
Bu yazı artık limitini doldurdu arkadaşlar. Bir sonraki yazımızda nerelerden yemek yiyebiliriz ve nasıl para tasarrufu yapabilirsiniz gibi bazı konulara değineceğim. Ayrıca sormak istediğiniz herhangi birşey varsa lütfen yorum vasıtası ile sormaktan kesinlikle çekinmeyiniz. Son olarak, yemek yapmayı mutlaka öğrenin! Öğrenmeseniz de ben sizlere buradan bazı yemek tarifleri anlatmaya çalışacağım, tam öğrenci işi! Ayrıca İsveç'te yemek nerden yiyebilirsiniz, neler yiyebilirsiniz gibi konular hakkında yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
* İsveç'te Yemek Vakti (3)
Diğer faydalı olabilecek Erasmus yazılarım:
* İsveç'e Gitmeden Önce (1)
* İsveç'te Bilinmesi Gerekenler (2)
* İsveç'te Yemek Vakti (3)
* İsveç Online Alışveriş Siteleri ve Faydalı Linkler
* İsveç'te Erasmus İlk Anılar
* İsveç ve Erasmus: Hatıralar Dolusu Koca Bir Yıl
* Erasmusa Son Noktayı Koyduk
* Erasmus'tan Sonra Hayatta Kalmanın Yolları
* İnterrail Gezisi Nasıl Planlanır
* Erasmus Ülke Tercihi Nasıl Yapılır
İyi Günler,
YanıtlaSilBen erasmus ile isveçe gitmeyi düşünüyorum ancak kafamda bazı soru işaretleri var ve gidermek istiyorum.siz gördüğüm kadarıyla seyahati seven biirisiniz.isveçe ersmus ile gitmeyi tavsiye eder misiniz?ne gibi zorluklar mevcut?yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Erasmus için İsveç tabii ki tavsiyemdir. Ancak evvela kendiniz için bir öncelik listesi çıkarın. Mesela benim Almanya, İtalya ve İsveç olarak üç seçeneğim oldu. İngiliz dili edebiyatı bölümü öğrencisi olduğum için, gideceğim ülkede konuşulan dil önemliydi. İsveç'te de ingilizce bilenlerin oranı %80 olduğunu gözönünde bulundurarak ben böyle bir tercih yaptım.
YanıtlaSilAyrıca İsveç'te karşılaşabileceğiniz pek bir zorluk yok. Ancak, üniversitenizin sizlere göndereceği hibeler biraz geç gelebilir o nedenle ilk bir ay ekonomik açıdan zorlanabilirsiniz.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Hemk%C3%B6p_Kungsgatan_Norrk%C3%B6ping_april_2006.jpg
YanıtlaSilhemköp, göz aşinalıgı yaratması açısından
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/ICA_Str%C3%B6mmen_Norrk%C3%B6ping_2005.jpg
ica
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Willys_stormarknad_Norrk%C3%B6ping_april_2005.jpg
Willys
yurtdisibilgi.com
Merhaba İsveç e kabul adldım şimdi sıra vize ve oturma izninde, lütfen bu konular hakkında püf noktaları yazar mısın?? İlk olarak elçilikle bağlantıya geçmeliyiz değil mi?? Birde ben ünv. de iken başvurdum ve bu yüzden enst. elinde 6 dönemlik transkripim var vize alırken bu sorun olur mu, mezuniye transkripim ellerine geçinceye kadar beklemiliyim acaba?
YanıtlaSilsağlıcakla
Gelen kabul kağıdıyla birlikte konsolosluğa başvuruyorsunuz. Telefon ederek gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Size neler yapmanız gerektiğini düzenli bir şekilde anlatırlar. Ancak vize alırken sizi zor durumda bırakabilecek bir durum söz konusu. Orada kalacağınız süre için ay başına 800 euro göstermenizi istiyorlar vize başvurusu sırasında. Eğer erasmus ile gidiyorsanız üniversiteniz zaten 500 euroluk bir teminat mektubu yazıyor. Geri kalan (300euro x kalacağınız ay) kadar parayı da kendi hesabınızda onlara göstermeniz gerekebilir. Bu gibi detayları konsolosluktan edinebilirsiniz.
YanıtlaSilŞu anda sizden birşey taleb ederlerse bu dönem sonu mezun olacağınıza dair bir belge alarak isteklerini yerine getirebilirsin yada bildiğim kadarıyla halihazırdaki transkript ile de istenilen belgeleri tamamlayabilirsiniz. Ama vize için zaten transkript gerekli değil :)
süper bir blog ve çok yardımseversin, çok dua ettim sana, eksik olma.
YanıtlaSilMalmö hakkında bilgin var mı, yurt durumları, fiyatları , nasıl başvurabilirz gibi. Ben kente dair bazı bilgiler edindim ama tecrübelerinide okumak isterim.
Tekrar Allah razı olsun ve gönülden--teşekkürler
Kusura bakmayın yorumunuzu geç gördüm. :( Ayrıca Malmö hakkında pek bilgim de yok. Keşke yardımcı olabilseydim. Ancak tahminime göre gideceğiniz üniversitenin websitesinde yurda başvuru hakkında bilgiler olmalı. İnşallah sorunsuz bir yerleşme yapar ve iyi bir erasmus dönemi geçirirsiniz..
YanıtlaSillulea üniversitesi hakknda bir bilginz var mı? yada lulea şehri için?
YanıtlaSilMerhaba, erasmus için İsveç'i tercih ettik ve önümüzdeki dönem KTH'ta olacağız. Size sormak istediğim bir kaç şey var. Aylık giderimiz ortalama ne kadar olur orada? Bir de yurtlarda bir sorun çıkarsa eğer bir ev bulma olasılığım nedir?
YanıtlaSilAylık gideriniz, sizin harcamalarınıza göre şekillenecektir. Ben aylık ortalama 600 euro ile idare edebiliyordum. Kira da buna dahil. Eğer eğlence vs. gibi şeylere fazla takılacak olursanız bu rakam da yeterli olmayabilir. Bu verdiğim fiyat içerisinde kira da dahil. Ben bu para ile gayet rahattım. Daha azı ile de geçinmek tabi ki mümkün. sadece harcamalara dikkat etmek gerekiyor.
YanıtlaSilhocam acaba elektronik piyasası nasıl cep telefonu tabletler
YanıtlaSilTürkiye'ye nazaran iyi. hatta Türkiye'ye dönerken alırsanız %25 lik kdv yi de geri alma imkanınız var ki çok iyi fiyata ürünler alabilirsiniz.
SilTürkiye'ye dönerken %25lik kdv yi geri alabilme imkanınız var demişsiniz . Nasıl bir işlem gerekli bunun için acaba.
SilÜrünü aldığınız yerden tax back formu ile alışı yapacaksınız. Yanlış hatırlamıyorsam. Sonrasında Türkiye'ye dönüşte havaalanında o form ile vergiyi geri alabileceğiniz bir büro var. Hatta stockholmde bir Türk çalışıyordu orada :)
Silisveç üniversite eğitimi görmek istiyorum isveç hakkında çok güzel bir blog sitesi olmuş özellikle isveç hakkındaki yazı çok açıklayıcı teşekkürler
YanıtlaSil