Peki ikinci üniversite okumak için şartlar neler ve ne yapmamız gerekiyor? Bunun için öyle sınavlar vs. gibi işlemlerle uğraşmanıza hiç gerek yok. Eğer bir üniversite öğrencisi iseniz veya mezun iseniz ikinci üniversite okumaya hak kazanmışsınız demektir!
İkinci üniversite okumak gerçekten büyük bir fırsat. Gerekse farklı alanlarda çalışma imkanlarını arttırmak olsun gerekse kendi alanınızda daha fazla deneyim sahibi olmak için olsun kaçırılmaması gereken güzel bir imkan.
Peki ikinci üniversite okumak için şartlar neler ve ne yapmamız gerekiyor? Bunun için öyle sınavlar vs. gibi işlemlerle uğraşmanıza hiç gerek yok. Eğer bir üniversite öğrencisi iseniz veya mezun iseniz ikinci üniversite okumaya hak kazanmışsınız demektir! Hem de sadece iki yıllık ön lisans bölümleri değil açıköğretim fakültesindeki dört yıllık lisans programlarını da seçebiliyorsunuz.
Eğer hali hazırda önlisans öğrencisi iseniz veya mezunuysanız ikinci üniversite bölümlerinden sadece önlisans programlarını seçebiliyorsunuz.
ŞARTLAR:
- Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir lisans bölüm/programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları bölümlerden/programlardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans veya lisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.
- Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir önlisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları programlardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin önlisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.
- ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan K.K.T.C.'deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de başvurabilirler.
- Yabancı Uyruklu Öğrenci Giriş Sınavı ile Türkiye'deki üniversitelere yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilirler.
- Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan denklik belgesi alanlar başvurabilirler.
- Herhangi bir örgün yükseköğretim kurumundan kaydı silinenler ile herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayanlar başvuru yapamazlar.
- Yurt dışı yükseköğretim kurumlarında halen kayıtlı olup uyruğundan biri T.C. olan öğrenciler başvuru yapamazlar.
- Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak, halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.
- Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri dışında başka bir üniversitede açık veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere başvuru yapabilirler.
NASIL KAYIT OLUNUR - TARİHLER NELER?
İkinci üniversite kayıtları genellikler Eylül ayının başlarında olmaktadır. O yüzden her okul sezonu açılışında Anadolu Üniversitesinin açıklayacağı tarihleri takip etmeniz gerekiyor. Bu yıl 2016-2017 sezonu için başvuruların son günü 09 Eylül 2016 Cuma'dır.
İkinci üniversite kayıtları genellikler Eylül ayının başlarında olmaktadır. O yüzden her okul sezonu açılışında Anadolu Üniversitesinin açıklayacağı tarihleri takip etmeniz gerekiyor. Bu yıl 2016-2017 sezonu için başvuruların son günü 09 Eylül 2016 Cuma'dır.
YAPILMASI GEREKENLER
- Kayıt işlemlerinizi başlatmak için hemen şu linkten işe başlayın: https://aof.anadolu.edu.tr/kayit/
- Kayıt yaptıktan sonra sistem üzerinden belgelerinizin çıktısını almayı unutmayın.
- Kayıt işlemlerinden sonra bankaya ikinci üniversite ücretini yatırın
- Sonrasında yine başvuru tarihi bitmeden mutlaka AÖF bürosuna gidip kaydınızı tamamlamanız gerekiyor. İşin en zor kısmı da bu gerçekten. Mutlaka erken gitmeye çalışın çünkü çok uzun bir sıra sizleri bekliyor olacak. Sağolsun babamı sabah sıraya göndermiştim ben işten çıktığımda saat dört gibi anca sıra bize gelmişti malesef. İnşallah yeni bir sistemle bu işlemleri hızlandırmışlardır.
İKİNCİ ÜNİVERSİTEDE HANGİ BÖLÜMLERİ SINAVSIZ SEÇEBİLİRSİNİZ
Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programları
Adalet
Aşçılık
Bankacılık ve Sigortacılık
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı **
Çağrı Merkezi Hizmetleri
Dış Ticaret
Emlak ve Emlak Yönetimi
Ev İdaresi
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
İlahiyat
İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletme Yönetimi
Kültürel Miras ve Turizm
Lojistik
Marka İletişimi
Medya ve İletişim
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
Radyo ve Televizyon Programcılığı
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Sosyal Hizmetler
Spor Yönetimi
Tarım
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik **
Turizm ve Otel İşletmeciliği *
Turizm ve Seyahat Hizmetleri *
Yaşlı Bakımı
Yerel Yönetimler
Web Tasarımı ve Kodlama
Felsefe
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Sağlık Yönetimi
Sosyoloji
Tarih
Türk Dili ve Edebiyatı
Yönetim Bilişim Sistemleri
İktisat Fakültesi Lisans Programları
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İktisat
Kamu Yönetimi
Maliye
Uluslararası İlişkiler
İşletme Fakültesi Lisans Programları
İşletme
Konaklama İşletmeciliği ***
Uluslararasi Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Ayrıca ilginizi çekebilecek diğer yazılar:
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır
İnterrail Nasıl Yapılır ve Nasıl Planlanır
Ücretsiz Fon Müzikleri ve Ses Efektleri İndir
Asteğmen Nasıl Olunur ve Ne Yapmam Gerekir
Askerlik Tecili için Gerekli Belgeler
YORUMLAR