Siyasetin Yuvarlak Dili: Aldatma Sanatı

Bu yazıyı sadece dil bilim derslerimden aklımda kalanlar ile okumakta* olduğum kitaptaki bilgilerin harmanlaması ile hazırladım. Herhangi ...
Bu yazıyı sadece dil bilim derslerimden aklımda kalanlar ile okumakta* olduğum kitaptaki bilgilerin harmanlaması ile hazırladım. Herhangi bir siyasi hareketi hedef almıyorum. Bütün siyasi hareketleri hedef alıyorum. Siyasetin aracı dil olduğu için bu yazı tüm kesimlere:

Siyaset ve politika denilince aklıma ilk gelen şey bu işin yalan dolan ve kandırmacalarla dolu olduğu. Kim olursa olsun, bu kişi isterse gelecekte ben olayım, siyaset hayatına adımını attığı an 'dil'in yuvarlak tarafını keşfetmek, kullanmak ve bazı zamanlarda ona sarılmak zorunda. Bu zorundalık hissiyatı belki de Dünya'nın bu denli karmaşa içerisinde olmasının yegane sebebi. Alıştık artık bir siyasetçinin 'ben aslında öyle demek istemedim' açıklamalarını duymaya. Ve bu klişeleşmiş cümle tüm Dünya'da siyasiler tarafından kullanılıyor. Siyaset, yapısı gereği zaten kaygan bir zemine sahip. Bu nedenle siyasiler de esnek bir yapıya bürünüyor, bunu da dilin muazzam yuvarlak yapısına sarılıp kendi seçmenleri tarafından yanlış anlaşılmamak üzerine kurgulayarak başarıyorlar. Şöyle bir söz var John Lydgate'e ait:

"You can't please all the people all the time, but sometimes you can manage to please no one."
(her zaman herkesi memnun edemezsiniz ama bazen hiç kimseyi memnun etmeme başarısını gösterebilirsiniz.)

Sanırım bütün siyasetçiler ve devlet adamlar hiç kimseyi memnun etmemek (edememek) yerine, herkesi her zaman memnun etmeye çalışmakla uğraşmıyor ve sadece bir kesimi memnun etmeyi tercih ediyor. Ötekileştirmekten de güç alıyor. Çünkü siyaset bunu gerektiriyor. Siyasette herkesi aynı anda kucaklamak diye bir durumun söz konusu olmadığı ise çok net ortaya çıkıyor.

Bir de bu söze benzer Abraham Lincoln şunu söylemiş:

"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time."
(bazen herkesi, bazılarını da her seferinde kandırabilirsiniz; ama bütün herkesi aynı anda kandıramazsınız.)
Yine Lydgate'e benzer bu söze göre de sanırım aynı anda herkesi kandırmaya çalışmak değil sadece bazılarını kandırmak siyasetçilerin işlerine geliyor.

Aşağıda sizlere siyaset dilinin en temel özellikleri hakkında bir kaç madde paylaşacağım. Bu özelliklere kısaca 'siyasetin yuvarlak dili'* diyelim:
1- Teksaslı keskin nişancı safsatası
2- Nefrete dayalı argüman
3- Sahte ikilem safsatası
"ya bizim yanımızdasınız ya da teröristlerin." - George W. Bush 2001
Bu söz bir yerlerden tanıdık geliyor değil mi?
ve bu liste uzayıp gidiyor. Bu kitabı* okumanızı tavsiye ederim.

*Aristoteles ile bir karıncayiyen Washington'a gider... isimli kitaptan alıntıdır. Bu kitabı okuyun okutturun. 

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. Davut Gümüş13 Mayıs 2015 11:51

    Herkesi kucaklayan bir siyaset anlayışı düşün, hele bir de güya müslümanım diye geçinen ülkemizde. Ne yaparsan yap muhakkak bir taraf huzursuz. Dolayısıyla siyasetin de devamlılığı mümkün olmuyor. Hal böyle olunca iki ileri bir geri gide gele gelişmekten aciz oluveriyorsun.
    Ben siyaset yapan insanların inanç sistemlerinin sağlam temeller üzerine oturtulduğunu zannetmiyorum. Eğer sağlam olsalar, bu kadar ahmaklık bir bünyede olmaz.
    İşin özü, 'insan siyaseti niçin yapar?'ın sorgulanması gerekir. Eğer ülken için ise bunu hiç kimse görmedi. Ama bir şeyler kazanmak(!) için yapılıyorsa evet bunu herkes gördü.
    Siyaset, aslında yalan söyleme sanatıdır. Bunda kimin başarılı olduğunu da söylediklerinden anlamak mümkün.

    YanıtlaSil
Tepkisiz kalmayın. Fikirleriniz ve sorularınız birileri için farklılık oluşturabilir:

Ad

alışveriş,3,alışveriş siteleri,1,another earth,1,apple,2,askerlik,2,askerlik tecili nasıl yapılır,1,asteğmen,1,asteğmen nasıl olunur,1,asteğmen olmak,1,astek,1,avrupa,2,bedava fon müzikleri,1,ben,6,birikim koleji,1,blog,2,blogger,2,blogger ipuçları,6,can sıkıntısından,17,chrome,1,cs:go,1,Çözüm,3,deneme,5,Dilekçeler,3,dizi,1,duyuru,7,düşün taşın,2,düşünme taşınma,1,eğlence,1,emoji,1,en iyi ücretsiz antivirüs,1,Erasmus,31,Erasmus Maceraları,3,erasmusrehberi,1,evrak,1,facebook,1,felsefe,1,film,4,flash bellek kısayol virüsü,1,flash bellek virüsü,1,fon müziği,1,fon müzikleri indir,1,Gezi,9,godaddy,1,google,1,Günlük,58,haber,3,Hakkımda,1,hakkında,1,Harçsız öğrenci pasaportu,1,hatıra,1,içimiz kan ağlıyor,1,ikinci el,1,ikinci üniversite kaydı,1,ilginç,1,inceleme,1,ingilizce dilekçe,3,ingilizce öğretmenliği,1,internet,46,interrail,4,ios,3,iphone,7,iphone titremiyor,1,iphone titreşim ayarlama,1,iphone titreşim seviyesi,1,iphone titreşim sorunu,1,isim tescil,1,isveç,17,isveç günlüğü,1,isveçte eğitim,27,isveçte erasmus,10,isveçte yaşam,27,kadın,1,kısa film,5,kısayol virüsü,1,komik,13,kozmonot,1,kutu açılımı,1,Les poupées russes,1,macera,1,mezuniyet sonrası askerlik,1,mizah,1,Movies,1,öğrenci pasaportu nasıl alınır,1,öğretmenim,11,paylaşım,1,python.dll,1,rehber,2,royalty free fon müziği,1,rus,1,russian dolls,1,ses efektleri indir,1,ses testi,1,sınavsız ikinci üniversite,1,sinema,6,siyaset,1,Social network,1,sony srs-x11,1,sosyal,2,sosyal ağ,1,sözsüz müzik indir,1,sverige,27,sweden,27,şaşırdım,3,şiddet,1,tecil,1,teknoloji,28,tercih,1,titreşim,1,twitter,1,uzun dönem askerlik,1,ücretsiz fon müzikleri,1,ücretsiz pasaport almak,1,ülke,1,veyselkeles.com,1,video,2,vimeo,1,virüs temizleme programı,1,vize,4,vize için işyeri izni,1,Windows,8,windows 10,6,windows 8,1,Windows Sorunları,8,yaşam,2,yedek subay nasıl olunur,1,Yeni Öğrendim,13,zombieland,1,
ltr
item
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji: Siyasetin Yuvarlak Dili: Aldatma Sanatı
Siyasetin Yuvarlak Dili: Aldatma Sanatı
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji
https://blog.veyselkeles.com/2015/05/siyasetin-yuvarlak-dili-aldatma-sanat.html
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/2015/05/siyasetin-yuvarlak-dili-aldatma-sanat.html
false
3424150382635341823
UTF-8
Yazıların hepsi bu kadar Hiç yazı bulunamadı Hepsini görüntüle Devamı... Cevap ver İptal Sil Yazan: Anasayfa Sayfalar Yazılar Hepsini Görüntüle Bunlar ilginizi çekebilir Etiketler Arşiv ARA Bütün Yazılar Aradığınız konu hakkında bir yazı bulunamadı Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Ağu Eyl Eki Kas Ara daha şimdi 1 dk önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce Takipçiler Takip ET Bu İçerik Gizlidir STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Bütün Kodu Kopyala Bütün Kodu Seç Bütün kod kopyalandı Yazılar / kodlar kopyalanamaz, kopyalamak için lütfen CTRL+C basınız Alt Başlıklar