Erasmus Ülke Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Bana gelen sorular dahilinde çıkardığım sonuç gerçekten gitmek isteyenlerin akıllarına takılan İngilizce sınavlarını geçip geçemeyecekleri değil, kendileri için en iyi olan ülkeyi seçmedeki çelişkileri. Nitekim bu gitmekte çok kararlı olan ve bu çelişkiye sahip olan arkadaşlarımızın yabancı dillerinin yeterli olup olmaması gibi bir takım sorunları yok.
Geçen sene bu yazımı erasmusrehberi.com üzerinde paylaşmıştım. Ancak daha fazla çevreye yayılması ve kendi yazılarımın bir arada bulunması için burada da paylaşma ihtiyacı hissettim. Nitekim sorularınız olursa daha hızlı cevap verebilirim:


Bana gelen sorular dahilinde çıkardığım sonuç gerçekten gitmek isteyenlerin akıllarına takılan İngilizce sınavlarını geçip geçemeyecekleri değil, kendileri için en iyi olan ülkeyi seçmedeki çelişkileri. Nitekim bu gitmekte çok kararlı olan ve bu çelişkiye sahip olan arkadaşlarımızın yabancı dillerinin yeterli olup olmaması gibi bir takım sorunları yok.
Geçenlerde KTÜ Atatürk Kültür Merkezinde bir arkadaşımla yaptığımız İsveç’te Erasmus konulu sunumumuzda da anlattım, erasmus için gitmek istediğiniz bir ülkeyi seçerken önceliklerimizi belirlememiz gerektiğini. Kendimi bir örnek olarak ortaya koyacağım ve sizlere o şekilde yol göstermeye çalışacağım.
Benim seçmiş olduğum ülke İsveç oldu. Neden seçtim bu ülkeyi? Elimde üç seçenek vardı. Bunlar Almanya, İtalya ve İsveç’ti. Bu listeyi bir kenara koydum ve sonrasında başladım benim önceliklerimi listelemeye. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi olarak İngilizce pratiğimin olmadığını düşündüm ve en çok İngilizce’nin konuşulduğu bir ülke tercih etmek istedim. Hemen koyuldum araştırmaya. İlk olarak Almanya’ya baktım. Orada zaten milyonlarca Türk olduğunu varsayarak ve çoğu kişiden duyduğum üzere İngilizce’ye pek sıcak bakmayıp konuşmadıklarını öğrendim ve eledim hemen. Bir diğer ülke olan İtalya ise gerçekten ilgimi çekmişti coğrafi konum olarak. Ancak dediğim gibi önceliği yabancı dile verdiğim için bu ülkeyi de es geçtim. İsveç’e baktığımda ise yüzde 80 gibi yüksek bir oranda İngilizce’nin konuşulduğunu gördüm ve hemen ilgimi çekti.
İsveç diğer ülkelere göre bir sıfır önde olmuş oldu ve maçı fazla uzatmadan ben İsveç dedim. Benim başka arkadaşlarım da Almanya’yı seçti sırf dil nedeniyle. Onların da önceliği ikinci dil olarak Almanca’larını geliştirmek istemeleriydi.
Diğer bir önemli nokta ise eğitim dili. Avrupa’da bazı üniversitelerde eğitim dili İngilizce’den farklı olabiliyor. Ancak pek korkunuz olmasın bunların sayısı pek de fazla değil ama seçiminizi yapmadan önce gideceğiniz ülkenin eğitim dilini araştırmanızda fayda var.
Şimdi gelelim sizler için neleri öncelik sırasına koyabiliriz. Bunlar arasında tabii ki coğrafi konum çok önemli. Nitekim birçoğunuz Avrupa’yı gezmek istiyorsunuz ve bunun için gideceğiniz ülkenin Avrupa’nın bütün ülkelerine en yakın yer olması önemli. Eğer benim gibi İsveç’i seçerseniz gezmek için biraz daha fazla harcama yapmanız gerekiyor. Bir diğer etken de kültür ve sosyal yaşam. İsveç bilindiği üzere en saf bir avrupalı için bile bambaşka bir kültür sunuyor. Az da olsa bu da benim İsveç’i seçmemdeki bir diğer nedendi.
Son olarak yaşam şartları var. Yani gidilecek ülkenin ekonomik durumu. İsveç tabii ki pahalı bir ülkeydi ve ben yine de gözümü kapatarak gittim, korktuğum başıma gelmedi ve aldığım burs bana fazlasıyla yeterli oldu. Fakat, Avrupa gezim sırasında Danimarka’da bir Türk arkadaşımla karşılaştım ve onun durumunu sordum. Pek de iç açıcı cevaplar alamadım. Danimarka’nın İsveç’ten çok daha pahalı olduğunu ve bu nedenle verilen bursun yeterli olmadığını söylemişti (İsveç ile Danimarka’ya giden arkadaşlara aynı miktarda hibe veriliyor). Bu hibe (burs) konusunda anti parantez açmak istiyorum ayrıca. Çoğu kişi bu verilen bursların oradaki eğitim süresince yeterli olmadığı konusunda okullarına baskı yapıyorlarmış. Şunu unutmayın ki okulunuzca verilen hibe sadece sizi desteklemek içindir, orada her harcamanızı karşılamak için değil. Bu cümleler tam olarak bana ait değil, okuduğum üniversitedeki erasmus sorumlusunun sözleri. Ayrıca bu konu ile az çok ilgili olarak erasmusa giden öğrencilerin ne gibi hakları olduğuna dair bir yazımı yakın bir zamanda okuyabileceksiniz.
Bazı arkadaşlarımızın karar vermesini etkileyen diğer bir neden ise hava şartları. İskandinav ülkelerinin soğuk havasından korkarak bazı önceliklerinizi bence arkaya itmeyin. Hava şartları o kadar da korkulacak derecede fark göstermiyor.
Gelelim artık bir liste yapmaya. Vereceğim listeye göre kendinize en uygun olan ülkeyi seçerken önem sırasını belirleyin ve sonrasında ülkeleri bu sıraya göre yerleştirin:
  • Gidilecek ülkede konuşulan dil
  • Eğitim dili
  • Ülkenin coğrafi konumu (gezmek isteyenler için önemli)
  • Kültür ve sosyal yaşam
  • Yaşam şartları (pahalılık)
  • Hava şartları
Ayrıca ilginizi çekebilecek diğer yazılar: 
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır
Schengen Vizesi için İşveren Mektubu ve İzin Onayı
İnterrail Nasıl Yapılır ve Nasıl Planlanır
Ücretsiz Fon Müzikleri ve Ses Efektleri İndir
Asteğmen Nasıl Olunur ve Ne Yapmam Gerekir
Askerlik Tecili için Gerekli Belgeler
Sınavsız İkinci Üniversite Kaydı Nasıl Yapılır
İngilizce Öğretiminde Teknoloji ve İnteraktif Oyunlar

Diğer faydalı olabilecek Erasmus yazılarım:
İsveç'e Gitmeden Önce (1)
İsveç'te Bilinmesi Gerekenler (2)
İsveç'te Yemek Vakti (3)
İsveç Online Alışveriş Siteleri ve Faydalı Linkler
İsveç'te Erasmus İlk Anılar
İsveç ve Erasmus: Hatıralar Dolusu Koca Bir Yıl
Erasmusa Son Noktayı Koyduk
Erasmus'tan Sonra Hayatta Kalmanın Yolları
İnterrail Gezisi Nasıl Planlanır
* Erasmus Ülke Tercihi Nasıl Yapılır

Yazının alındığı yer: http://www.erasmusrehberi.com/erasmus-ulke-tercihi/#ixzz1U6KPYuiT

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Merhaba, öncelikle bloğunuza yeni rastladım ve çok beğendim her ayrıntısıyla bilgilendirmişsiniz:) ama yine de aklıma şiddetle takılan bir soru var, Erasmus için İsveç'e gitmeye karar verdim ve anlattığınız üzere her şeyimi önceden planlamaya karar verdim, o yüzden ufak bir bilgi isticektim sizden. Aylık harcamanız ortalama ne kadardı? Yani bursun yeterli olduğunu söylemişsiniz ama suyun bile 25kr olduğunu duyunca biraz korktum açıkçası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsveç'te suya para verenin aklından şüphe ederim demişti ilk gittiğimizde okulda bir profesör :) Su ihtiyaç olmadığı için pahalı. Yiyecek olarak Bim gibi marketleri mevcut ve adı da Lidl. Çok uygun ve gerçekten uygun yiyecekler alıyorduk. Sadece dışarıda yemek olsun, hizmet sektörü olsun bunlar pahalı. Bir çok konuda Türkiye'den daha ucuz bile gelecektir bir zaman sonra.

      Sil
Tepkisiz kalmayın. Fikirleriniz ve sorularınız birileri için farklılık oluşturabilir:

Ad

alışveriş,3,alışveriş siteleri,1,another earth,1,apple,2,askerlik,2,askerlik tecili nasıl yapılır,1,asteğmen,1,asteğmen nasıl olunur,1,asteğmen olmak,1,astek,1,avrupa,2,bedava fon müzikleri,1,ben,6,birikim koleji,1,blog,2,blogger,2,blogger ipuçları,6,can sıkıntısından,17,chrome,1,cs:go,1,Çözüm,3,deneme,5,Dilekçeler,3,dizi,1,duyuru,7,düşün taşın,2,düşünme taşınma,1,eğlence,1,emoji,1,en iyi ücretsiz antivirüs,1,Erasmus,31,Erasmus Maceraları,3,erasmusrehberi,1,evrak,1,facebook,1,felsefe,1,film,4,flash bellek kısayol virüsü,1,flash bellek virüsü,1,fon müziği,1,fon müzikleri indir,1,Gezi,9,godaddy,1,google,1,Günlük,58,haber,3,Hakkımda,1,hakkında,1,Harçsız öğrenci pasaportu,1,hatıra,1,içimiz kan ağlıyor,1,ikinci el,1,ikinci üniversite kaydı,1,ilginç,1,inceleme,1,ingilizce dilekçe,3,ingilizce öğretmenliği,1,internet,46,interrail,4,ios,3,iphone,7,iphone titremiyor,1,iphone titreşim ayarlama,1,iphone titreşim seviyesi,1,iphone titreşim sorunu,1,isim tescil,1,isveç,17,isveç günlüğü,1,isveçte eğitim,27,isveçte erasmus,10,isveçte yaşam,27,kadın,1,kısa film,5,kısayol virüsü,1,komik,13,kozmonot,1,kutu açılımı,1,Les poupées russes,1,macera,1,mezuniyet sonrası askerlik,1,mizah,1,Movies,1,öğrenci pasaportu nasıl alınır,1,öğretmenim,11,paylaşım,1,python.dll,1,rehber,2,royalty free fon müziği,1,rus,1,russian dolls,1,ses efektleri indir,1,ses testi,1,sınavsız ikinci üniversite,1,sinema,6,siyaset,1,Social network,1,sony srs-x11,1,sosyal,2,sosyal ağ,1,sözsüz müzik indir,1,sverige,27,sweden,27,şaşırdım,3,şiddet,1,tecil,1,teknoloji,28,tercih,1,titreşim,1,twitter,1,uzun dönem askerlik,1,ücretsiz fon müzikleri,1,ücretsiz pasaport almak,1,ülke,1,veyselkeles.com,1,video,2,vimeo,1,virüs temizleme programı,1,vize,4,vize için işyeri izni,1,Windows,8,windows 10,6,windows 8,1,Windows Sorunları,8,yaşam,2,yedek subay nasıl olunur,1,Yeni Öğrendim,13,zombieland,1,
ltr
item
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji: Erasmus Ülke Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Erasmus Ülke Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Bana gelen sorular dahilinde çıkardığım sonuç gerçekten gitmek isteyenlerin akıllarına takılan İngilizce sınavlarını geçip geçemeyecekleri değil, kendileri için en iyi olan ülkeyi seçmedeki çelişkileri. Nitekim bu gitmekte çok kararlı olan ve bu çelişkiye sahip olan arkadaşlarımızın yabancı dillerinin yeterli olup olmaması gibi bir takım sorunları yok.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiI8qAGSe7PkQakAhB4Wp7VEIEIxLqBzuVpgjqUxOtRHid-MKTdtigsrUXrBEmZhKN5-iJY4bt5D1U0VIpG206CJmwtfgJiofDAdvf6YBQwg7q7RPYfMTSJ0Sv6cKw9LrtHN4POH2apOavU/s400/erasmus+%25C3%25BClke+se%25C3%25A7imi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiI8qAGSe7PkQakAhB4Wp7VEIEIxLqBzuVpgjqUxOtRHid-MKTdtigsrUXrBEmZhKN5-iJY4bt5D1U0VIpG206CJmwtfgJiofDAdvf6YBQwg7q7RPYfMTSJ0Sv6cKw9LrtHN4POH2apOavU/s72-c/erasmus+%25C3%25BClke+se%25C3%25A7imi.jpg
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji
https://blog.veyselkeles.com/2011/08/erasmus-ulke-secimi-nasl-yaplmal.html
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/2011/08/erasmus-ulke-secimi-nasl-yaplmal.html
false
3424150382635341823
UTF-8
Yazıların hepsi bu kadar Hiç yazı bulunamadı Hepsini görüntüle Devamı... Cevap ver İptal Sil Yazan: Anasayfa Sayfalar Yazılar Hepsini Görüntüle Bunlar ilginizi çekebilir Etiketler Arşiv ARA Bütün Yazılar Aradığınız konu hakkında bir yazı bulunamadı Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Ağu Eyl Eki Kas Ara daha şimdi 1 dk önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce Takipçiler Takip ET Bu İçerik Gizlidir STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Bütün Kodu Kopyala Bütün Kodu Seç Bütün kod kopyalandı Yazılar / kodlar kopyalanamaz, kopyalamak için lütfen CTRL+C basınız Alt Başlıklar