İsveç Alışveriş Rehberi (2)

İsveç'te yaşam zordur. Nereden alışveriş yapmayı bilmiyorsanız daha zor. Alışveriş siteleri, merkezleri ve ikinci el mağazaları
Hatırlarsanız İsveç'e gelirken(1) şunları şunları yaparsanız iyi olur gibi bir yazı yazmıştım bir zamanlar. O konuda hala bir sorunuz varsa yine sormaktan çekinmeyin. Şimdi artık sıra geldi İsveç'e vardığınızda sizlere nelerin lazım olacağına ya da neleri bilmeniz gerektiğine. İsveç'e daha yeni ayak basanlardansanız ve İsveç hakkında bazı konularda meraklı biriyseniz bu yazım sizlere ilaç gibi gelecektir. Sadece bir senesini orada geçirmiş insandan çok fazla birşey beklemeyin ama en azından başlangıç olarak sizlere çok faydalı olacağına eminim.
Bu yazımda isveç'te nerelerden alışveriş yapılır, hangi internet siteleri yardımcıdır ve gezi yapmak için en uygun yol hangileridir gibi bazı günlük yaşam için gerekli önemli noktalardan bahsedeceğim. İlk olarak sanırım değinmem gereken konu alışveriş:

İsveç'te Alışveriş

Alışveriş diyince ilk akla gelen marketler olur. Sonrasında da elbise mağazaları ve elektronik vesaire. Market olarak benim bildiğim ve devamlı gittiğim hemköp, ica, lidl ve willies var. Aklınıza ilk gelen soruyu hemen hemen tahmin eder gibiyim. En ucuzları lidl ve willies. Willies Falun'dayken yakınlarımda bulunmadığından dolayı pek bir alışveriş yapma imkanı bulmamış olsam da en ucuz market olduğuna dair çoğu kişiden tasdik aldım. Benim en çok kullandıklarım hemköp ve lidl oldu. Bu arada hemköp en pahalı olanıdır ona göre. Ama pahalı diye hiç gitmemezlik etmeyin çünkü bence kaliteli bir yer ve lidl'da bulamadığınız şeyleri oradan temin edebilirsiniz.
Sonuç olarak market bazında İsveç'te öğrenci iken kullanmanız gereken market "LIDL" ya da "WILLIES"

Gelelim kılık kıyafet meselesine.

İsveç'e gelirken elbise açısından pek bir zaafla gelmeyin derim. Nitekim elbise sektörü gerçekten pahalı. Ancak benim babam zengin derseniz ya da erasmus bursum zaten bol diyorsanız size tavsiyem H&M. Aslında burası parası bol olmayanlar için bile uygun ya neyse. Ama fiyatları Türkiye ile karşılaştırırsanız almaktan hemen vazgeçebilirsiniz. Orası İsveç'in ekonomisine göre kılık kıyafette en ucuz yer. Ayrıca sportif mağazalar da var. Bunlardan bir tanesi intersport ve bir diğeri de stadium. İsimleri lazım olabilir diye zikrettim.
Sonuç olarak kılık kıyafet için H&M tercih ediyoruz.


Ayakkabıya geldik. Ayakkabı için her ne kadar İsveçliler "dinsko" için kalitesiz dese de (bilmiyorum artık) ayakkabı alabileceğiniz en ucuz yerlerden birisi. Başka bir yer daha var ayakkabı bulabileceğiniz. Orası da Borlänge'de bulunuyor. Büyük bir alışveriş merkezi, adı Kupolen. İçerisinde bir mağaza var, içerisinde tamir takımından, bahçe malzemelerine, elektrikten tutun ayakkabıya çoraba kadar herşeyin bulunduğu bir yer. Kışlık ayakkabı ihtiyacınız varsa mutlaka oradan gidermenizi tavsiye ederim. Bulabileceğiniz en ucuz kar (kışlık) ayakkabısı orada.

Bir diğer konuya geçmeden önce son alışveriş yerimizden bahsedelim. O da ikinci el alışveriş marketleri. Nedir bu ikinci el marketler? İsveç'te insanlar ellerindeki kullanmadıkları eşyaları, giysileri, ayakkabıları, kab kacakları ve ev eşyalarını eskidi diye ya da ben bunu artık kullanmam diyerek atmak ve bir tarafa kaldırmak yerine dönüşüm yapmaya meraklılar. O nedenle olsa gerek bir çok antika marketleri ve ayrıca ikinci el marketler vardır. Bunlardan en meşhuru Falun'da Myrorna'dır. Eğer yastık vs gibi ihtiyaçlarınız var ise (ilk gittiğinizde mutlaka ihtiyacınız vardır) bu ikinci el marketlerine uğramadan kesinlikle yüksek meblağlar ödeyerek birşeyler almayın. Bu ikinci el dükkanlarda göreceğiniz fiyatlar karşısında gerçekten şok geçirebilirsiniz çünkü çook ucuzlar!

İnternet Sayfaları

Gelelim İsveç'te işinize yarayabilecek internet sayfalarına. İlk olarak haber sitelerinden başlamak istiyorum. Benim her zaman kullandığım site: www.thelocal.se
Bulmuş olduğum başka bir site de: https://www.topix.com/world/sweden

İnternet üzerinden alışveriş yapma heveslisi bir insan olabilirsiniz. O nedenle sizler için çok faydalı bir site var. Türkiye'deki gibi internet üzerinde bir malın hangi sitede en ucuza satıldığını bulabileceğiniz şöyle bir site var: http://www.prisjakt.nu
Örneğin elektronik bir parça satın almadan önce fiyatını bu site üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Şimdi de sırasıyla bildiğim alışveriş sitelerini listeleyeceğim:

http://www.cyberphoto.com => Fotoğraf makineleri ve kameralar bulabileceğiniz bir site
http://www.siba.se => bizim Gold gibi bir şirketin online internet adresi
http://www.onoff.com => bu da aynı siba gibi yaygın olan bir elektronik mağazasının sitesi, nitekim bu onoff eğer Falun'da öğrencilik yapıyorsanız hemen yurdun karşısında.
http://tradera.se => ikinci el alışveriş sitesi. Türkiye'deki benzeri gittigidiyor.com
http://blocket.se => yine aynı şekilde başka bir ikinci el alışveriş sitesi. Türkiye'deki benzeri sahibinden.com
http://fotovideo.se => isminden de anlaşılacağı üzere fotoğraf üzerine bir alışveriş sitesi

Ayrıca internet üzerinde ikinci el kitap bulabileceğiniz siteler de var. Onları da bir bir vereyim:
http://adlibris.com
http://www.bokus.se

Her iki sitenin de gördüğü görev aynı. Bir tanesinde bulduğunuz kitabı diğerinde de fiyatına bakmadan almayın. Ayrıca, bu her iki siteden de kitaplarınızı bulamıyorsanız alibris'in ya da amazon'un ingiltere uzantılı web sitelerinden kitaplarınızı alabilirsiniz.

Sinemalar

Sanırım sinemalar hakkında bir konuya değinmeyi unutmuşum onu da şimdi ekliyeyim. Sinemaya gitmeden önce internetten takip edebileceğiniz internet sayfaları:
İsveç'te Sinema sf.se
Ayrıca google üzerinde bioprogrammet ve yaşadığınız şehir adını yazarsanız sinema programlarını bulabilirsiniz.

Bu yazı artık limitini doldurdu arkadaşlar. Bir sonraki yazımızda nerelerden yemek yiyebiliriz ve nasıl para tasarrufu yapabilirsiniz gibi bazı konulara değineceğim. Ayrıca sormak istediğiniz herhangi birşey varsa lütfen yorum vasıtası ile sormaktan kesinlikle çekinmeyiniz. Son olarak, yemek yapmayı mutlaka öğrenin! Öğrenmeseniz de ben sizlere buradan bazı yemek tarifleri anlatmaya çalışacağım, tam öğrenci işi! Ayrıca İsveç'te yemek nerden yiyebilirsiniz, neler yiyebilirsiniz gibi konular hakkında yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
İsveç'te Yemek Vakti (3)

YORUMLAR

BLOGGER: 15
  1. İyi Günler,
    Ben erasmus ile isveçe gitmeyi düşünüyorum ancak kafamda bazı soru işaretleri var ve gidermek istiyorum.siz gördüğüm kadarıyla seyahati seven biirisiniz.isveçe ersmus ile gitmeyi tavsiye eder misiniz?ne gibi zorluklar mevcut?yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Erasmus için İsveç tabii ki tavsiyemdir. Ancak evvela kendiniz için bir öncelik listesi çıkarın. Mesela benim Almanya, İtalya ve İsveç olarak üç seçeneğim oldu. İngiliz dili edebiyatı bölümü öğrencisi olduğum için, gideceğim ülkede konuşulan dil önemliydi. İsveç'te de ingilizce bilenlerin oranı %80 olduğunu gözönünde bulundurarak ben böyle bir tercih yaptım.

    Ayrıca İsveç'te karşılaşabileceğiniz pek bir zorluk yok. Ancak, üniversitenizin sizlere göndereceği hibeler biraz geç gelebilir o nedenle ilk bir ay ekonomik açıdan zorlanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Hemk%C3%B6p_Kungsgatan_Norrk%C3%B6ping_april_2006.jpg

    hemköp, göz aşinalıgı yaratması açısından

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/ICA_Str%C3%B6mmen_Norrk%C3%B6ping_2005.jpg

    ica

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Willys_stormarknad_Norrk%C3%B6ping_april_2005.jpg

    Willys

    yurtdisibilgi.com

    YanıtlaSil
  4. Merhaba İsveç e kabul adldım şimdi sıra vize ve oturma izninde, lütfen bu konular hakkında püf noktaları yazar mısın?? İlk olarak elçilikle bağlantıya geçmeliyiz değil mi?? Birde ben ünv. de iken başvurdum ve bu yüzden enst. elinde 6 dönemlik transkripim var vize alırken bu sorun olur mu, mezuniye transkripim ellerine geçinceye kadar beklemiliyim acaba?
    sağlıcakla

    YanıtlaSil
  5. Gelen kabul kağıdıyla birlikte konsolosluğa başvuruyorsunuz. Telefon ederek gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Size neler yapmanız gerektiğini düzenli bir şekilde anlatırlar. Ancak vize alırken sizi zor durumda bırakabilecek bir durum söz konusu. Orada kalacağınız süre için ay başına 800 euro göstermenizi istiyorlar vize başvurusu sırasında. Eğer erasmus ile gidiyorsanız üniversiteniz zaten 500 euroluk bir teminat mektubu yazıyor. Geri kalan (300euro x kalacağınız ay) kadar parayı da kendi hesabınızda onlara göstermeniz gerekebilir. Bu gibi detayları konsolosluktan edinebilirsiniz.

    Şu anda sizden birşey taleb ederlerse bu dönem sonu mezun olacağınıza dair bir belge alarak isteklerini yerine getirebilirsin yada bildiğim kadarıyla halihazırdaki transkript ile de istenilen belgeleri tamamlayabilirsiniz. Ama vize için zaten transkript gerekli değil :)

    YanıtlaSil
  6. süper bir blog ve çok yardımseversin, çok dua ettim sana, eksik olma.
    Malmö hakkında bilgin var mı, yurt durumları, fiyatları , nasıl başvurabilirz gibi. Ben kente dair bazı bilgiler edindim ama tecrübelerinide okumak isterim.

    Tekrar Allah razı olsun ve gönülden--teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Kusura bakmayın yorumunuzu geç gördüm. :( Ayrıca Malmö hakkında pek bilgim de yok. Keşke yardımcı olabilseydim. Ancak tahminime göre gideceğiniz üniversitenin websitesinde yurda başvuru hakkında bilgiler olmalı. İnşallah sorunsuz bir yerleşme yapar ve iyi bir erasmus dönemi geçirirsiniz..

    YanıtlaSil
  8. lulea üniversitesi hakknda bir bilginz var mı? yada lulea şehri için?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, erasmus için İsveç'i tercih ettik ve önümüzdeki dönem KTH'ta olacağız. Size sormak istediğim bir kaç şey var. Aylık giderimiz ortalama ne kadar olur orada? Bir de yurtlarda bir sorun çıkarsa eğer bir ev bulma olasılığım nedir?

    YanıtlaSil
  10. Aylık gideriniz, sizin harcamalarınıza göre şekillenecektir. Ben aylık ortalama 600 euro ile idare edebiliyordum. Kira da buna dahil. Eğer eğlence vs. gibi şeylere fazla takılacak olursanız bu rakam da yeterli olmayabilir. Bu verdiğim fiyat içerisinde kira da dahil. Ben bu para ile gayet rahattım. Daha azı ile de geçinmek tabi ki mümkün. sadece harcamalara dikkat etmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  11. hocam acaba elektronik piyasası nasıl cep telefonu tabletler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'ye nazaran iyi. hatta Türkiye'ye dönerken alırsanız %25 lik kdv yi de geri alma imkanınız var ki çok iyi fiyata ürünler alabilirsiniz.

      Sil
    2. Türkiye'ye dönerken %25lik kdv yi geri alabilme imkanınız var demişsiniz . Nasıl bir işlem gerekli bunun için acaba.

      Sil
    3. Ürünü aldığınız yerden tax back formu ile alışı yapacaksınız. Yanlış hatırlamıyorsam. Sonrasında Türkiye'ye dönüşte havaalanında o form ile vergiyi geri alabileceğiniz bir büro var. Hatta stockholmde bir Türk çalışıyordu orada :)

      Sil
  12. isveç üniversite eğitimi görmek istiyorum isveç hakkında çok güzel bir blog sitesi olmuş özellikle isveç hakkındaki yazı çok açıklayıcı teşekkürler

    YanıtlaSil
Tepkisiz kalmayın. Fikirleriniz ve sorularınız birileri için farklılık oluşturabilir:

Ad

alışveriş,3,alışveriş siteleri,1,another earth,1,apple,2,askerlik,2,askerlik tecili nasıl yapılır,1,asteğmen,1,asteğmen nasıl olunur,1,asteğmen olmak,1,astek,1,avrupa,2,bedava fon müzikleri,1,ben,6,birikim koleji,1,blog,2,blogger,2,blogger ipuçları,6,can sıkıntısından,17,chrome,1,cs:go,1,Çözüm,3,deneme,5,Dilekçeler,3,dizi,1,duyuru,7,düşün taşın,2,düşünme taşınma,1,eğlence,1,emoji,1,en iyi ücretsiz antivirüs,1,Erasmus,31,Erasmus Maceraları,3,erasmusrehberi,1,evrak,1,facebook,1,felsefe,1,film,4,flash bellek kısayol virüsü,1,flash bellek virüsü,1,fon müziği,1,fon müzikleri indir,1,Gezi,9,godaddy,1,google,1,Günlük,58,haber,3,Hakkımda,1,hakkında,1,Harçsız öğrenci pasaportu,1,hatıra,1,içimiz kan ağlıyor,1,ikinci el,1,ikinci üniversite kaydı,1,ilginç,1,inceleme,1,ingilizce dilekçe,3,ingilizce öğretmenliği,1,internet,46,interrail,4,ios,3,iphone,7,iphone titremiyor,1,iphone titreşim ayarlama,1,iphone titreşim seviyesi,1,iphone titreşim sorunu,1,isim tescil,1,isveç,17,isveç günlüğü,1,isveçte eğitim,27,isveçte erasmus,10,isveçte yaşam,27,kadın,1,kısa film,5,kısayol virüsü,1,komik,13,kozmonot,1,kutu açılımı,1,Les poupées russes,1,macera,1,mezuniyet sonrası askerlik,1,mizah,1,Movies,1,öğrenci pasaportu nasıl alınır,1,öğretmenim,11,paylaşım,1,python.dll,1,rehber,2,royalty free fon müziği,1,rus,1,russian dolls,1,ses efektleri indir,1,ses testi,1,sınavsız ikinci üniversite,1,sinema,6,siyaset,1,Social network,1,sony srs-x11,1,sosyal,2,sosyal ağ,1,sözsüz müzik indir,1,sverige,27,sweden,27,şaşırdım,3,şiddet,1,tecil,1,teknoloji,28,tercih,1,titreşim,1,twitter,1,uzun dönem askerlik,1,ücretsiz fon müzikleri,1,ücretsiz pasaport almak,1,ülke,1,veyselkeles.com,1,video,2,vimeo,1,virüs temizleme programı,1,vize,4,vize için işyeri izni,1,Windows,8,windows 10,6,windows 8,1,Windows Sorunları,8,yaşam,2,yedek subay nasıl olunur,1,Yeni Öğrendim,13,zombieland,1,
ltr
item
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji: İsveç Alışveriş Rehberi (2)
İsveç Alışveriş Rehberi (2)
İsveç'te yaşam zordur. Nereden alışveriş yapmayı bilmiyorsanız daha zor. Alışveriş siteleri, merkezleri ve ikinci el mağazaları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd9IqlXdIkPfj56J1Ol3rzUT1jB25LHcQCxiY11BY1-Nqzq3zd_0L5po9myRcGxp2Sk1vj0EfkPzIN4lf9T6kzJ509y7nmyYVccbPFG7qjBQrwMuBxjMCiNghKse57WHiLjZMqpEQTcADc/s16000/isve%25C3%25A7+al%25C4%25B1%25C5%259Fveri%25C5%259F+.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd9IqlXdIkPfj56J1Ol3rzUT1jB25LHcQCxiY11BY1-Nqzq3zd_0L5po9myRcGxp2Sk1vj0EfkPzIN4lf9T6kzJ509y7nmyYVccbPFG7qjBQrwMuBxjMCiNghKse57WHiLjZMqpEQTcADc/s72-c/isve%25C3%25A7+al%25C4%25B1%25C5%259Fveri%25C5%259F+.jpg
Paralama Defteri Blog | Eğitim ve Teknoloji
https://blog.veyselkeles.com/2009/07/isvec-alsveris-rehberi-2.html
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/
https://blog.veyselkeles.com/2009/07/isvec-alsveris-rehberi-2.html
false
3424150382635341823
UTF-8
Yazıların hepsi bu kadar Hiç yazı bulunamadı Hepsini görüntüle Devamı... Cevap ver İptal Sil Yazan: Anasayfa Sayfalar Yazılar Hepsini Görüntüle Bunlar ilginizi çekebilir Etiketler Arşiv ARA Bütün Yazılar Aradığınız konu hakkında bir yazı bulunamadı Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Ağu Eyl Eki Kas Ara daha şimdi 1 dk önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce Takipçiler Takip ET Bu İçerik Gizlidir STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Bütün Kodu Kopyala Bütün Kodu Seç Bütün kod kopyalandı Yazılar / kodlar kopyalanamaz, kopyalamak için lütfen CTRL+C basınız Alt Başlıklar